MENIU

Lumea este "într-adevăr foarte aproape" de o pandemie de gripă porcină, spune OMS

FOTO: dailymail.co.uk

Lumea este "într-adevăr foarte aproape" de o pandemie de gripă porcină, a declarat marţi numărul doi al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, medicul Keiji Fukuda.

"Nu vrem ca oamenii să intre în panică" în perspectiva trecerii la nivelul 6 de alertă pandemică - nivel maxim - a subliniat el.

OMS vrea, înainte de toate, să se asigure că statele sunt pregătite să facă faţă virusului A(H1N1), a precizat medicul.

Comisarul european pentru sănătate Androulla Vassiliou a cerut marţi o strategie comună la nivelul UE de vaccinare împotriva gripei porcine, constând în special în identificarea grupurilor prioritare de populaţie.

În aceeaşi linie, Mexicul va găzdui un summit consacrat gripei porcine între 1 şi 3 iulie, în staţiunea balneară Cancun, la trei luni de la izbucnirea epidemiei care a provocat 106 decese în această ţară, a anunţat luni Ministerul Sănătăţii.

La summit vor participa "40 de ţări, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS - n.red.), Margaret Chan, şi cel al Organizaţiei Panamericane a Sănătăţii, Mirta Roses", a precizat ministerul într-un comunicat.

Virusul A (H1N1) al gripei porcine a contaminat până în prezent 25.288 de persoane din 73 de state şi a provocat moartea a 139, potrivit celui mai recent bilanţ dat publicităţii luni de OMS.
Mai multe articole despre:
gripa OMS pandemie H1N1