MENIU

Ludovic Orban, reclamat la Consiliul Discrimănării pentru “ţiganii, alcoolici şi prostituatele” lui Băsescu

Mai multe organizaţii nonguvernamentale au sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în cazul declaraţiiile prim-vicepreşedintelui PNL Ludovic Orban care a spus că persoanele care îl votează pe Traian Băsescu sunt fie alcoolici, ţigani sau prostituate.

“Organizaţiile membre ale Coaliţiei Antidiscriminare, respectiv ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei, Agenţia pentru Dezvoltare Comunitară „Împreună”, Alianţa Civică a Romilor din România,  Asociaţia Pro Democraţia, Institutul pentru Politici Publice, Centrul FILIA, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Liga „Pro Europa”, Centrul de Resurse Juridice, Centrul de Studii Rome şi Romani CRISS - Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii vor sesiza Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu privire la declaraţiile cu caracter discriminatoriu la adresa comunităţii rome şi a altor categorii sociale din România ale prim-vicepreşedintelui Partidului Naţional Liberal (PNL), Ludovic Orban.”, se arată în comunicatul Coaliţiei.

“Într-o declaraţie de presă, pe fondul confruntării politice din campania electorală premergătoare alegerilor prezidenţiale, fostul demnitar a declarat "Eu aş rezuma aşa: cine votează cu Băsescu, alcoolici, ţiganii [...] prostituatele, probabil, deşi mă îndoiesc că prostituatele vor vota cu Băsescu, având în vedere cum arată".

Coaliţia Antidiscriminare consideră că promovarea în spaţiul public a unei atitudini jignitoare ce lezează dreptul la demnitate al unor categorii de cetăţeni este de natură a confirma stereotipiile şi de a încuraja la sentimente de respingere şi chiar ură, ce perpetuează comportamnete discriminatorii faţă de acestea. O asemenea poziţie, exprimată public, constituie în opinia membrilor coaliţiei, o încălcare flagrantă a O.G. 137/2007 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată,  drept care s-a decis înaintarea unei plângeri către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Coaliţia apreciază, totodată, că statura publica a lui Ludovic Orban - fost ministru şi vicepresedinte al unui important partid parlamentar - constituie o circumstanţă agravantă a faptei prin forţa de influenţare a opiniei publice pe care o generează.

Coaliţia Antidiscriminare îşi manifestă îngrijorarea cu privire la recurenţa accentuată a adresărilor discriminatorii la adresa unor categorii sociale, totodată grupuri vulnerabile, şi faţă de atitudinea rasistă a unor personalităţi reprezentative ale clasei politice din România, în perfect contratimp cu statutul de stat membru al Uniunii Europene al ţării noastre, şi cu mult clamatul „model de funcţionare a relaţiilor interetnice din România”. Precizăm că încălcări similare ale legilor antidiscriminare şi ale valorilor UE au fost comise în ultimii doi ani de alţi politicieni cu funcţii de reprezentare în diferite momente, cum ar fi Adrian Cioroianu, Vasile Dâncu, Radu Mazăre, Călin Popescu-Tăriceanu şi, nu în ultimul rând, de preşedintele în exerciţiu al României, Traian Băsescu, dând măsura calităţii democratice a discursului politic romănesc”, afirmă documentul citat.