MENIU

Ludovic Orban: PNL respinge numirea politică a şefilor de deconcentrate

Foto: NewsIn
PNL va cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR în legătură cu OUG privind deconcentratele

PNL respinge numirea politică a şefilor de deconcentrate, ca urmare a modificării Legii 188 privind Statutul funcţionarilor publici. Potrivit prim-vicepreşedintelui PNL, Ludovic Orban, partidul a atacat ordonanţa de urgenţă la Curtea Constituţională (CCR). Liberalii ameninţă că vor da în judecată pe fiecare ministru care va dispune prin ordin eliberarea din funcţie a actualilor şefi de deconcentrate.

"Parlamentul a adoptat o iniţiativă legislativă a unor parlamentari PSD şi PD-L, provind modificarea Legii 188 privind Statutul funcţionarilor publici. PNL a atacat această lege la Curtea Constitutională, aceasta urmând să se pronunţe pe 6 mai", a spus Ludovic Orban într-o conferinţă de presă.

"Ignorând Constituţia, atribuţiile şi competenţele Curţii Constituţionale, pe furiş, guvernul Basescu-Geoană a adoptat o ordonanţă de urgenţă cu acelaşi conţinut ca şi legea adoptată de Parlament", a mai spus Orban.

Orban a declarat că partidul are pregătită o solicitare către Avocatul Poporului pentru ca instituţia să sesizeze CCR în legătură cu Ordonanţa de urgenţă privind conducerea instituţiilor deconcentrate, imediat ce aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial.

Orban s-a arătat nemulţumit de faptul că OUG nu a fost anunţată la briefingul guvernamental şi nici nu a fost trimisă la Monitorul Oficial, dar că "Monitorului Oficial i s-a cerut să rezerve spaţiu de publicare pentru ziua de marţi". Acesta a afirmat că, din informaţiile sale, Monitorul Oficial va publica marţi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului, imediat liberalii urmând să depună o soliticitare către Avocatul Poporului ca acesta să sesizeze Curtea Constituţională.

Cât despre conţinutul OUG de modificare a legii privind Statului funcţionarilor publici, Orban spune că acesta este "unul foarte simplu: se scot din corpul funcţionarilor publici toţi directorii şi directorii adjuncţi ai serviciilor publice deconcentrate, ale ministerelor şi ale celorlalte autorităţi ale administraţeiei publice centrale".

Prim-vicepreşedintele PNL a afirmat că ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern au fost încălcate o serie de reglementări legale, printre care a numit şi încălcarea Legii 52 privind transparenţa în administraţia publică.

"Ordonanţa reprezintă un uriaş pas înapoi în ceea ce priveşte funcţionarea administraţiei publice în România", a mai spus Orban.

"Informaţii de la nivelul Curţii Constituţionale ne arată că există aproape o certitudine că legea adoptată va fi declarată neconstituţională şi va împiedica pofta celor două FSN-uri de a-şi trânti politrucii din clientele politică-economică la conducerea instituţiilor publice din România", a mai spus Orban.

Ordonanţa de urgenţă care permite ca directorii din instituţiile deconcentrate să fie numiţi pe criterii politice a fost aprobată în şedinţa de Guvern. Anunţul a venit însă de la preşedintele PSD, Mircea Geoană.

Mircea Geoană a explicat că funcţiile din teritoriu vor fi împărţite, indiferent dacă PSD şi PD-L formează majoritatea în consiliile judeţene.