MENIU

Lucrările la autostrada Transilvania ar putea lăsa Clujul fără apă

Foto: autostradatransilvania.ro

Relocarea utilităţilor din calea construcţiei Autostrăzii Transilvania ar putea duce la probleme privind alimentarea cu apă a municipiului Cluj-Napoca, a declarat vineri la Cluj, Radu Berceanu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii.

Acesta a afirmat că există foarte multe probleme legate de relocarea unor utilităţi. "Sunt nişte conducte de apă care alimentează oraşul Cluj, de un metru douăzeci diametru şi care constituie o lucrare foarte dificilă, pentru că va trebui, sub presiune, să oprim la un moment dat apa în Cluj, să găsim nişte soluţii care tehnic sunt complicate", a precizat Berceanu.

Berceanu a spus că din 39 locaţii de relocare a utilităţilor, 37 sunt "atacate", iar cu două sunt probleme, adăugând că termenele de finalizare ale acestor relocări merg până în luna iulie.

Directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri, Ioan Pantelimon, a explicat vineri pentru NewsIn, că municipiul Cluj-Napoca este alimentat de cinci magistrale de apă, din care trei trebuie să fie tot timpul sub presiune. El a afirmat că două din cele cinci magistrale, una de un metru diametru şi una de 1.4 metri diametru, vor trebui relocate, fiecare pe o lungime de minim 800 de metri. Pantelimon a asigurat însă că nu vor exista sistări ale alimentării cu apă decât dacă în timpul lucrărilor de relocare există defecţiuni la celelalte conducte.

Radu Berceanu a mai afirmat că luni va fi anunţat câştigătorul licitaţiei legate de livrarea substanţelor chimice pentru decontaminarea terenului care a fost un depozit de deşeuri chimice şi se află pe tronsonul autostrăzii.

Cu toate problemele legate de relocarea utilităţilor, atât ministrul Radu Berceanu, cât şi premierul Emil Boc au spus că au încredere în firma Bechtel şi în faptul că Tronsonul 2B va fi finalizat anul acesta. "Pe acest tronson, noi suntem convinşi că vom reuşi, împreună cu constructorul, să ducem la bun sfârşit lucrările, aşa cum ne-am angajat reciproc", a spus Berceanu.

Legat de începerea lucrărilor la autostrada Transilvania în judeţul Bihor, Berceanu a spus că, deocamdată, nu sunt fonduri. "Toate la timpul lor, mai ales că atunci când avem bani puţini nu ne putem permite să băgăm banii în proiectarea unor lucrări la care se va lucra peste un an sau peste doi. Le facem pe măsură ce ne apropiem de momentul în care vor fi necesare. Nici exproprierile nu le facem cu foarte mult timp înainte, pentru că nu avem bani. Dacă am avea aşa un sac de  bani, ne-am permite să facem exproprierile unor terenuri pe care o să le lucrăm peste un an sau doi", a mai precizat ministrul.

În acest context, premierul Emil Boc, aflat şi el în vizită la Autostrada Transilvania, a ţinut să mulţumească proprietarilor de terenuri care încă nu au fost despăgubiţi de statul român, dar au permis demararea lucrărilor. "Avem bani în buget pentru toate lucrările de expropriere şi ne vom achita de obligaţiile legale" a spus premierul.
Şi premierul s-a arătat optimist în ceea ce priveşte realizarea tronsonului Câmpia Turzii - Gilău anul acesta. "Am venit să ne asigurăm că lucrările sunt sub control, chiar dacă există probleme cu amplasamentele, cu mutarea unor utilităţi, cu alte aspecte de natură tehnică. Există angajamentul firmei că suntem în graficul acestui an de a realiza acest tronson", a subliniat Boc.
Printre obiectivele de pe tronsonul 2B vizitate vineri de Emil Boc şi Radu Berceanu se numără şi cel mai lung pod al acestei secţiuni, cel de la kilometrul 13, cu o lungime de 960 de metri.