MENIU

Locuitorii din vestul ţării îşi fac cumpărăturile de Paşti în Ungaria, preţurile fiind la jumătate

Foto: gis.vsb.cz

Locuitorii din vestul ţării preferă să treacă graniţa în Ungaria, pentru a-şi face cumpărăturile pentru sărbătorile pascale, deoarece preţurile produselor alimentare din ţara vecină sunt mai mici cu aproximativ 50% faţă de cele din România.

Cei care aleg să meargă la cumpărături în centrele comerciale din oraşele maghiare au spus că agenţii economici din România preferă să scumpească produsele alimentare în această perioadă, mizând pe câştiguri cât mai mari. Comercianţii din Ungaria îşi promovează produsele prin campanii publicitare, atât în limba maghiară, cât şi în limba română, iar aproape toate magazinele au promoţii la alimentele de bază. Printre cele mai căutate produse sunt cele de sezon. Astfel, tradiţionala şuncă de porc, pe care locuitorii din vestul ţării o fierb şi o servesc lângă ouăle de Paşte, este mai ieftină cu 50 la sută decât cea vândută în România.

"În Ungaria e mai ieftin totul, mai ales carnea. Am luat pulpă de porc fără os cu 11 lei, iar oul din piaţă cu 0,25 bani. Am luat şi vin pentru fiul meu. La unguri totul e mai ieftin şi mai de calitate, de aia vin românii aici, că e mai ieftin decât la noi", a spus o femeie din localitatea Turnu care îşi făcea cumpărăturile la un magazin din Battonya.

Comercianţii din ţara vecină îşi promovează produsele şi în limba română, pentru a-i ajuta pe cumpărătorii din România. "Noi am făcut reclamă în limba română, pentru că de sărbători vin la noi mulţi români să îşi facă cumpărăturile. Dacă iau cantitate mare, facem reduceri serioase", a susţinut vânzătoarea magazinului din Battonya.

Un litru de ulei cumpărat în Ungaria costă 2,2 lei, în timp ce în România aceeaşi cantitate este vândută cu şase lei. Laptele se vinde în ţara vecină cu 2,5 lei/litru, faţă de patru lei în România. Printre cele mai căutate produse în magazinele din Ungaria sunt dulciurile, care sunt mai ieftine decât în România cu 30-50%, în funcţie de sortiment şi producător.

Conform autorităţilor de frontieră din judeţul Arad, traficul prin punctele de trecere a frontierei a crescut în ultimele zile, ca urmare a numărului tot mai mare de cetăţeni români care se duc la cumpărături în Ungaria.

Mai mulţi agenţi economici din Ungaria îşi promovează produsele, în această perioadă, în diferite ziare şi reviste din Arad.
Mai multe articole despre:
carne Ungaria Arad cumpărături Paşte miel