MENIU

Livrarea de gaz rusesc către România s-a diminuat cu peste o treime

Foto: NewsIn
Ioan Rusu, director general Transgaz: Situaţia va dura până pe 4 ianuarie 2009

Războiul gazelor dintre Ucraina şi Rusia loveşte România şi ţările vecine. Livrările de gaze naturale pentru România au scăzut brusc cu 30-40%, ca urmare a disputei pe care o au Rusia şi Ucraina, a declarat în această seară directorul Transgaz, Ioan Rusu. Această situaţie ar putea dura până la 4 ianuarie, susţine Rusu.

"De la Dispeceratul balcanic al gazelor am fost informaţi că importul gazelor din Rusia a scăzut cu 30% din această după-amiază. Situaţia va dura până pe 4 ianuarie 2009", a declarat Ioan Rusu. "Noi bănuim că situaţia a fost creată pe fondul conflictului dintre Ucraina şi Gazprom", a adăugat directorul general al Transgaz.

Volumul zilnic de gaze ruse importat de România se ridică în mod obişnuit la 10 milioane de metri cubi, iar vineri seară acesta a fost mai mic cu circa 3 milioane de metri cubi, a explicat Rusu. El a dat însă asigurări că România este pregătită să facă faţă unei scăderi a presiunii gazului pentru că va folosi resursele din depozitele de gaz.

Reprezentanţii Transgaz şi Romgaz declaraseră, în cursul zilei de astăzi, că livrările de gaze naturale din Rusia către România, tranzitul şi presiunea acestora se află în parametri normali.

Şi Ungaria a constatat o scădere a presiunii gazului rus care vine din Ucraina. Compania ungară de stat MOL a anunţat că presiunea în gazoductele din Ungaria ce transportă gaz rus livrat via Ucraina a scăzut, dar acest neajuns nu este de natură să provoace o întrerupere a aprovizionării cu gaz.

Europa are suficient gaz depozitat pentru a rezista fără gazul rus timp de câteva zile, dar nu săptămâni, potrivit analiştilor.

Rusia a anunţat joi că a sistat complet gazul livrat vecinei sale Ucraina, din cauza unei dispute contractuale, dar a dat asigurări statelor europene, îngrijorate de posibile perturbări ale propriilor aprovizionări, că fluxul de gaz destinat lor este menţinut la nivelul normal.

Statele din Uniunea Europeană, care primesc prin conductele din Ucraina circa o cincime din gazul importat, vor să evite o repetare a situaţiei similare din ianuarie 2006, când Moscova a sistat livrările de gaz pentru Ucraina, ceea ce a determinat temporar perturbări şi în aprovizionarea Europei.

Populaţia României consumă anual aproximativ 18 miliarde metri cubi gaze naturale. Dintre acestea, circa două treimi sunt asigurate de Petrom (deţinută de grupul austriac OMV) şi de producătorul de stat de gaze naturale Romgaz şi o treime din necesarul de gaze este importată.

Mai multe articole despre:
Rusia România Ucraina gaz livrare Transgaz Ioan Rusu