MENIU

Lituania trebuie să desfăşoare o anchetă exhaustivă privitoare la închisorile CIA, spune Dick Marty

Foto: silviacattori.net

Lituania trebuie să desfăşoare o anchetă exhaustivă privitoare la eventuala existenţă a unei închisori secrete CIA pe teritoriul său, a declarat luni Dick Marty, raportorul Consiliului Europei pe această temă.

ABC News, catre citează un "fost responsabil al CIA", a anunţat joi că una dintre cele opt închisori secrete ale CIA din lume se afla în Lituania. Ministerul lituanian de Externe a negat vineri existenţa unei închisori secrete americane pe teritoriul său.

"Propriile surse par să confirme informaţiile din presă, potrivit cărora deţinuţi de prim-plan au fost închişi în Lituania", a spus Dick Marty. 

Parlamentarul elveţian al Consiliului Europei le cere autorităţilor de la Vilnius "să conducă o anchetă exhaustivă, independentă şi credibilă". 

Dick Marty a vorbit despre existenţa închisorilor CIA în Europa citând mai ales Polonia şi România, într-un raport publicat în iunie 2007. "În prezent sunt suficiente elemente pentru a spune că au existat într-adevăr centre secrete de detenţie ale CIA în Europa între 2003 şi 2005, mai ales în Polonia şi România", a spus el atunci. 

ABC afirmă că închisoarea, care se afla în afara capitalei Vilnius, a găzduit opt bărbaţi şi a funcţionat până în 2005. Jurnalele de zboruri arată că avioane ale CIA au aterizat de mai multe ori în Lituania în această perioadă, potrivit site-ul televiziunii. 

Potrivit fostului şef al principalei baze de aprovizionare a CIA din Europa, Kyle D. Foggo, şi România a găzduit, pe o stradă aglomerată din Bucureşti, o închisoare CIA. 

"Ministerul de Externe al Lituaniei neagă toate zvonurile legate de o închisoare secretă americană pe teritoriul său", a declarat zilele trecute Rolandas Kacinskas, purtător de cuvânt al ministerului.

Mai multe articole despre:
închisori CIA Dick Marty