MENIU

Lincoln rămâne cel mai bun preşedinte american, George W. Bush este doar pe locul 36 din 42

Foto: visitingdc.com

Abraham Lincoln rămâne cel mai mare preşedinte american, potrivit unui top realizat de 65 de istorici, care îl plasează pe Georhge W. Bush la coada clasamentului, relatează AFP.

Barack Obama, cel de-al 44-lea preşedinte al Statelor Unite, nu a fost luat în calcul în acest clasament, pentru că este în funcţie.

Potrivit topului realizat de postul de ştiri C-Span, Abraham Lincoln (1860-1865), George Washington, primul preşedinte american, şi Franklin D. Roosevelt, artizanul New Deal (1933-1945), sunt pe primele trei locuri în preferinţele istoricilor, ceea ce nu reprezintă o surpriză.
Clasamentul a ţinut cont de 42 de preşedinţi, pentru că Grover Cleveland a avut două mandate întrerupte de o pauză, fiind al 22-lea, respectiv al 24-lea preşedinte american.

John Kennedy este pe locul al şaselea, Ronald Reagan pe al zecelea, iar Bill Clinton pe al 15-lea, după ce într-un clasament precedent din 2000 era pe al 21-lea.

Dintre toţi preşedinţii contemporani, George W. Bush (2001-2008) este cel mai slab clasat, pe locul 36, cu aproape zece locuri mai jos decât Richard Nixon (27), care a fost nevoit să demisioneze după scandalul Watergate.

Istoricii i-au judecat pe preşedinţi după mai multe criterii, mergând de la capacitatea de "convingere a opiniei publice" la "leadership în timp de criză", autoritate morală şi relaţii internaţionale. La acest din urmă capitol George W Bush primeşte cea mai mică notă a sa, plasându-se pe poziţia a 41-a.

Ronald Reagan obţine o notă bună pentru capacitatea sa de convingere, care îl propulsează pe locul al zecelea în clasamentul general şi pe al treilea strict din acest punct de vedere.
Şi capacitatea de convingere a lui Bill Clinton este apreciată, el fiind pe locul al zecelea la acest capitol. În schimb, autoritatea morală a preşedintelui democrat lasă de dorit, istoricii plasându-l din acest punct de vedere pe locul al 37-lea, mai sus decât pe Nix
Mai multe articole despre:
top preşedinţi Abraham Lincoln