MENIU

Lificiu: Consumul de gaze naturale a scăzut cu 19,58% în primele 5 luni din 2009, faţă de 2008

Foto: cotidianul.ro

Preşedintele ANRE, Petru Lificiu, a declarat în cadrul audierii sale la Comisia de Industrii a Camerei, că în primele cinci luni ale anului 2009, consumul de gaze a scăzut cu 19,58% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2008 şi că producţia internă de gaze nu depăşeşte necesarul de consum.

"S-au strecurat pe canale informaţionale nişte erori. Una dintre ele se referă la consumul de gaze naturale, care ar fi scăzut în primele 5 luni ale anului în curs cu 33% faţă de anul trecut. Comparativ cu primele 5 luni ale lui 2008, scăderea este de 19,58%, iar 33% este scăderea pe luna aprilie" a susţinut şeful Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

Lificiu a adăugat că producţia internă de gaze a scăzut dramatic în ultima perioadă şi nu depăşeşte necesarul de consum. "A doua eroare este aceea că producţia internă de gaze depăşeşte cu 30% necesarul. Am făcut calcule şi am constatat că producţia internă la această oră nu depăşeşte necesarul (...) Am considerat că e necesar să importam, am stabilit pentru luna iunie 10% import în coşul de gaze, fapt ce a dus la scăderea preţului prin ponderea pe care o are gazul din import, cu încă 5%",  a precizat Lificiu. Potrivit acestuia, în 1988 producţia internă de gaze era de 34 miliarde de metri cubi, ajungând în 2008 la doar 11 miliarde de metri cubi. 

Mai multe articole despre:
gaze ANRE Petru Lificiu