MENIU

Liderii sindicali din metalurgie se întâlnesc, astăzi, cu ministrul de Finanţe

Foto: RTV

Liderii Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor-Metarom se întâlnesc, astăzi, la Bucureşti, cu ministrul de Finanţe Gheorghe Pogea şi, posibil, cu ministrul Economiei Adriean Videanu, cărora le cer să sprijine metalurgia românească, puternic afectată de recesiune.

"Întâlnirea cu domnul ministru de Finanţe, Gheorghe Pogea, va avea loc mâine (miercuri, n.r.), de la ora 8.30. Sperăm ca la întâlnire să participe şi ministrul Economiei, Adriean Videanu, însă de aici nu avem nicio confirmare", a declarat, marţi, vicepreşedintele filialei FSS-Metarom din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, Nelu Macovei.

Potrivit aceleiaşi surse, la întâlnire vor participa liderii FSS-Metarom şi delegaţi din mai multe combinate româneşti, dintre care trei de la Galaţi.

Sindicaliştii din metalurgie vor să le ceară reprezentanţilor Guvernului să sprijine firmele din acest sector, în scopul depăşirii perioadei de criză. "(...) Propunem ca discuţiile noastre să se axeze pe trei direcţii principale: măsuri de redresare a firmelor, creşterea gradului de ocupare şi păstrarea locurilor de muncă, precum şi măsuri de stimulare a consumului intern de produse finite, realizate în firmele de pe teritoriul României", se arată în comunicatul transmis Ministerului Finanţelor Publice de către FSS-Metarom şi semnată de preşedintele federaţiei, Mircea Scîntei.

Liderii sindicali din combinatul ArcelorMittal Galaţi au pichetat, marţi, timp de două ore sediul societăţii. Protestul a avut loc simultan în zece ţări europene în care ArcelorMittal desfăşoară activităţi. Tot marţi, 1.300 de lideri sindicali ai Federaţiei Europene a Metalurgiei, inclusiv din România, au organizat un marş de protest pe străzile Bruxelles-ului, până la sediul companiei ArcelorMittal, unde au depus o scrisoare deschisă adresată managementului Grupului. De asemenea, liderii sindicali critică faptul că, din debutul crizei, managementul ArceloMittal nu a consultat sindicatele înaintea adoptării măsurilor anti-criză, ci doar le-a comunicat acestora hotărârile luate unilateral.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de oţel din lume, având 330.000 de angajaţi în peste 60 de ţări. În România, compania controlează combinatele de la Hunedoara şi Galaţi, producătorii de ţevi din Roman şi Iaşi, operatorul portuar Romportmet Galaţi şi filiala locală a companiei de construcţii ArcelorMittal Construction.