MENIU

Liderii PDL spun că proiectul de buget va fi finalizat până la sfârşitul lunii ianuarie

FOTO: NewsIn

Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a declarat luni, după şedinţa BPN, că ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, le-a dat asigurări că proiectul de buget pe anul 2009 va fi finalizat până la sfârşitul acestei luni.

"Domnul Gheorghe Pogea, ministrul Finanţelor, a informat membrii Biroului Permanent Naţional asupra stadiului lucrărilor la proiectului Bugetului ţării pe anul 2009 şi dânsul ne-a dat asigurări la toţi că, până la sfârşitul lunii ianuarie, Guvernul va prezenta proiectul de Buget", a spus Stolojan, care a precizat ulterior că acest lucru înseamnă că Guvernul va avea proiectul de buget definitivat la sfârşitul lunii ianuarie, urmând ca după aprobarea acestuia să fie depus în Parlament.

Ultimele estimări ale ministerului Finanţelor arată că încasările la buget, inclusiv veniturile extrabugetare, au fost anul trecut de 31,6% din PIB, faţă de 36% din PIB, cât era prognozat de guvernul precedent, a spus pe 8 ianuarie, ministrul de resort, Gheorghe Pogea.

Ministrul Finanţelor a precizat că deficitul bugetului general consolidat a ajuns anul trecut la 4,5% din produsul intern brut (PIB), după standardele româneşti, însă a atins 5,21% din PIB după standardele europene, potrivit ultimele date disponibile.

Bugetul pe 2008 aprobat de Parlament prevedea iniţial încasări echivalente cu 39,3% din PIB şi un deficit bugetar de 2,7% din PIB, după standardele româneşti (circa 3,2% calculat conform standardului european ESA95).

Analiştii avertizau, la acea dată, că veniturile bugetare sunt mult supraevealuate, în condiţiile în care în 2006 încasările echivalau cu doar 31% din PIB, iar în 2007 au urcat uşor la circa 32% din PIB.