MENIU

Lideri europeni sărbătoresc la Budapesta 20 de ani de la căderea Cortinei de Fier

Foto: Wikimedia Commons

Mai mulţi şefi de stat şi de Guvern din Europa au sărbătorit, la Budapesta, 20 de ani de la căderea Cortinei de Fier, care a dus ulterior la prăbuşirea Zidului Berlinului şi dezmembrarea blocului sovietic, transmite AFP.

"În numele tuturor germanilor, vreau să le mulţumesc cetăţenilor ungari pentru curajul şi solidaritatea faţă de germanii din Est în 1989", a declarat preşedintele german Horst Kohler în timpul unei ceremonii organizate la sediul Parlamentului ungar.

Printre participanţi s-au numărat preşedintele ungar Lazslo Solyom, cel austriac Heinz Fischer, cel finlandez Tarja Halonen, cel elveţian Hans-Rudolf Merz şi cel sloven Danilo Turk, cât şi premierul ceh Jan Fischer şi cel leton Valdis Dombrovskis, dar şi fostul ministrul german de externe Hans-Dietrich Genscher.

Ceremonia a marcat 20 de ani de la momentul în care fostul şef al diplomaţiei ungare Gyula Horn şi omologul său austriac Alois Mock au tăiat în mod simbolic sârma ghimpată a Cortinei de Fier, la 27 iunie 1989, la frontiera austro-ungară.

Lansată de autorităţile ungare la 2 mai 1989, căderea Cortinei de Fier a dus la prăbuşirea Zidului Berlinului şi a blocului sovietic, provocând exodul a zeci de mii de persoane din est, în special din fosta RDG.