MENIU

Liberalii îi cer lui Traian Băsescu clarificări legate de sprijinul acordat lui Voronin

FOTO: gardianul.ro

PNL îi solicită preşedintelui Traian Băsescu să dea detalii suplimentare referitoare la declaraţia sa conform căreia l-ar fi sprijinit pe Vladimir Voronin să obţină un nou mandat de preşedinte al R. Moldovei în 2005, potrivit unui comunicat de presă.

PNL apreciază că preşedintele Traian Băsescu ar trebui să detalieze afirmaţia făcută într-un interviu acordat postului public de radio, conform căreia Vladimir Voronin ar fi beneficiat de sprijinul său pentru formarea majorităţii necesare alegerii preşedintelui. "Partidul Naţional Liberal consideră că această afirmaţie făcută cu lejeritate de preşedintele Traian Băsescu în interviul acordat postului de radio România Actualităţi reprezintă o gafă majoră de politică externă a şefului statului (...) Afirmaţiile şefului statului sunt de natură să aşeze România într-o poziţie delicată în interiorul Uniunii Europene", se arată în comunicatul de presă al PNL.

În comunicatul citat, liberalii susţin că, prin afirmaţia sa, preşedintele Băsescu devine responsabil pentru derapajul Republicii Moldova de la valorile democratice şi, totodată, conferă un fundament acuzelor lui Voronin privind amestecul României în afacerile interne ale statului vecin. "Dacă este adevărat că Traian Băsescu a intervenit direct în alegerea lui Vladimir Voronin de către Parlamentul moldovean, atunci el poate fi considerat responsabil, atât pentru degradarea inacceptabilă a relaţiilor dintre România şi Republica  Moldova, cât şi pentru derapajul procesului democratic din ţara vecină, derapaj ce a avut loc după instaurarea puterii comuniste în 2005. Prin afirmaţiile sale, Traian Băsescu nu face altceva decât să confirme şi să legitimeze atacurile anti-româneşti ale puterii comuniste de la Chişinău", susţin liberalii, care îi cer şefului statului să detalieze modul în care l-a ajutat pe Voronin.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că potrivit rezultatelor de până acum ale alegerilor din R. Moldova comuniştii lui Vladimir Voronin au pierdut 12 mandate, că acesta reprezintă "un succes al opoziţiei democratice" şi că Voronin "nu poate spera" la sprijinul său pentru a forma majoritatea.

"Am înţeles că eu am expulzat ambasadorul Moldovei de la Bucureşti şi nu Voronin pe al nostru de la Chişinău. Am înţeles că noi am modificat regimul de vize şi nu Voronin. Mă rog, propaganda bolşevică şi, probabil, preşedintele Voronin şi-a adus aminte că la un moment dat i-am dat o mână de ajutor să formeze majoritatea de după alegerile trecute. Probabil, mesajul acesta s-ar vrea un mesaj prin care să arate că ar vrea să coopereze. Nu, de data aceasta preşedintele Voronin nu poate spera la sprijinul meu pentru a face majoritatea de care are nevoie ca să desemneze preşedintele", a spus şeful statului.

Declaraţia a fost ulterior criticată şi de PSD. Preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, a declarat vineri că, dacă l-a ajutat pe Voronin să devină preşedinte, Traian Băsescu e responsabil de drama din Republica Moldova din ultimii ani şi chiar de acţiunile de represiune din luna aprilie, instrumentate de comunişti.

"Am ascultat stupefiat declaraţiile şi mărturisirea făcute de preşedintele Traian Băsescu cu privire la ajutorul pe care l-a acordat, în 2005, tovarăşului său Vladimir Voronin pentru formarea unei coaliţii şi pentru a-şi prelungi mandatul şi puterea la Chişinău. Este o afirmaţie de o extremă gravitate care îl face pe preşedintele Băsescu părtaş şi responsabil la toată drama societăţii moldoveneşti din ultimii patru ani, la toate consecinţele produse de guvernarea comunistă", a comentat senatorul PSD declaraţiile preşedintelui făcute la postul public de radio.