MENIU

LeWeb: Twitter, Facebook şi dragostea supremă faţă de internauţi

LeWeb, unul din evenimentele importante de online din Europa

Cum să facem un Internet mai conectat la viaţa de zi cu zi? şefii Twitter, YouTube, Google sau LinkedIn se întâlnesc cu 2.000 de căutători de răspunsuri timp de două zile la Le Web. Prezent la eveniment, portalul REALITATEA.NET vă ţine la curent cu cele mai noi trenduri din mediul online.

Pe scena de la Paris au urcat, rând pe rând, purtătorii de grijă ai primilor giganţi web ai momentului. Jack Dorsey şi Ryan Sarver de la Twitter şi Ethan Beard de la Facebook descriu sacrificiile pe care le fac fiecare în parte pentru fiecare milion de utilizatori în plus adăugaţi în portofoliu.

\"Succesul nostru este legat de succesul vostru\", îşi măguleşte clienţii dezvoltatori de aplicaţii Ryan Sarver, Director of Platform în cadrul Twitter. \"Facebook e mai puţin despre informaţie şi mai mult despre oameni\", face elogiul terţilor şi Ethan Beard, director în cadrul Facebook Developper Network. Ambii reprezentanţi ai giganticelor platforme online au vorbit despre succes şi viitorul celor două reţele.  REALITATEA.NET vă prezintă în exclusivitate discuţiile, workshop-urile şi panel-urile care se ţin timp de două zile la Paris pe marginea viitorului spaţiului online.

Puterea deschiderii radicale este cuvântul care caracterizează Twitter, încearcă să convingă audienţa Ryan Sarver: \"Fondatorii Twitter au contribuit timp de 10 ani la dezvoltarea unor platforme deschise până la lansarea Twitter\". Acesta recunoaşte rolul major pe care l-au avut dezvoltatorii de aplicaţii în succesul de azi pe care îl cunoaşte Twitter.

\"În ianuarie 2007 aveam o singură aplicaţie pentru Twitter. Am avut un sistem sănătos, care a crescut foarte repede şi asta cu ajutorul API-urilor. Azi s-a ajuns, în acest fel, la 50.000 de aplicaţii\", spune Sarver, care admite că 50% din traficul Twitter nu vine de pe Twitter.com.

Cum nu trece aproape nici o săptămână fără ca Twitter să mai anunţe o noutate oferită de serviciul de micro blogging, nici de data asta nu se putea face o excepţie, mai ales în faţa unei asistenţe atât de numeroase. Potrivit lui Darver, Twitter va lansa în câteva săptămani un portal dedicat dezvoltatorilor de aplicaţii, unde vor fi reunite toate platformele care declină în fel şi chip oportunităţile oferite de serviciul de micro blogging.

Locul în faţa microfonului a fost luat apoi de şeful său, Jack Dorsey, unul dintre cei trei vizionari aflaţi în spatele Twitter. \"Nu mă gândeam că toţi cei din această sală vor folosi Twitter\", spune Dorsey cu referire la cei doi ani scurşi de la lansarea platformei. \"Am încercat să fac un serviciu precum Twitter încă din 2000, dar mi-am dat seama că aş fi singurul în reţea. Ştiam însă că acel concept e imens\", se amuză Dorsey pe seama intuiţiei sale.

Cea mai dificilă parte a unei idei este să o porneşti\", mai spune oficialul Twitter, care ţine, să mulţumească utilizatorilor pentru ceea ce este Twitter azi: \"Toate funcţiile importante ale Twitter au venit dinspre useri: mentions, retweet-uri, lucru care este impresionant\".

Ethan Beard, director de dezvoltare al reţelei Facebook, are şi el cuvinte de laudă la adresa celor 250 de milioane de useri: \"Facebook e mai puţin despre informaţie şi mai mult despre oameni. Întreg internetul va din ce în ce mai puţin tributar informaţiei şi se va dedica mai mult oamenilor şi interacţiunii\" spune acesta. Spre deosebire de predecesorii săi de la Twitter, Beard are puţin din atitudinea de student tocilar împrumutată de la şeful său cel mare, Mark Zukerberg, fost student de Harvard: citeşte conştiincios de pe foi tot ceea ce prezintă lumii adunate la Paris.

Dacă în 2007, peste 70% dintre utilizatorii Facebook erau din SUA, acum procentul s-a inversat: 75% dintre aceştia sunt din afara Americii. \"Nu vrem să fim doar un website, ci o tehnologie care să permită oamenilor să se conecteze cu lucrurile care le plac, oriunde ar fi acestea.\", enunţă Beard crezul Facebook. În acest moment, Facebook are 500.000 de aplicaţii, 300 dintre acestea având peste 1 milion de utilizatori în fiecare lună.