MENIU

Letonii nu şi-au redus consumul de bere, în pofida crizei

Foto: RTV

Letonia, una dintre ţările europene cel mai grav afectate de criză, nu şi-a redus totuşi consumul de bere, au anunţat vineri companiile locale de profil, citate de AFP.

Rezultatele financiare ale producătorului de bere Cesu Alus s-au menţinut la nivelul de anul trecut, în pofida turbulenţelor economice, a declarat directorul de marketing al grupului, Gustavs Zatlers, agenţiei Baltic News Service (BNS). "Vânzările de bere din această vară se vor menţine la nivelul de vara trecută, graţie timpului frumos", a explicat el.

În loc să consume mai puţină bere din cauza crizei, clienţii s-au orientat spre promoţii. "Deşi taxele au crescut cu aproape 100%, producătorii şi-au vândut berea la preţuri mai mici decât anul trecut, din cauza recesiunii", a adăugat Zatlers.

Deşi cifrele oficiale anunţă o creştere a preţurilor la bere de 5,8% în iulie (parţial din cauza eforturilor guvernului de a-şi creşte încasările la buget), preţurile afişate în barurile din Riga demonstrează o scădere, faţă de 2008.

"Am remarcat că obiceiurile băutorilor de bere letoni nu se schimbă brusc şi rămân stabile, în pofida situaţiei delicate a pieţei", a declarat Jesper Golding, de la grupul Cido Grupa, citat de aceeaşi agenţie.

Producătorul concurent Aldaris nu este la fel de optimist. În iunie, vânzările sale erau la acelaşi nivel ca în 2008, dar în iulie, acestea au scăzut clar, a declarat un purtător de cuvânt al grupului, Laura Krastina.

Letonia afişa imaginea unei reuşite economice, mai ales de la aderarea sa la Uniunea Europeană în 2004. Dar după mai mulţi ani de creştere de două cifre, Letonia a intrat anul trecut într-una dintre cele mai grave recesiuni din UE.

Potrivit previziunilor, PIB-ul va scădea cu 18% anul acesta, cu salarii mult reduse şi un şomaj în creştere puternică.
Mai multe articole despre:
bere criză economică