MENIU

Legea unică de salarizare ar putea avea ca sursă de inspiraţie modelul german

Foto: RTV

Modelul german ar putea fi folosit ca sursă de inspiraţie pentru legea de salarizare unică în România. În Germania, angajaţii de la stat sunt plătiţi în funcţie de performanţă şi vechime.

După doi ani şi jumătate de negocieri, în octombrie 2006, în Germania s-a introdus o grilă unică de plată a bugetarilor.

La baza piramidei sunt şoferii şi muncitorii. Urmează agentul de poliţie, subofiţerul militar, inspectorul de poliţie sau ofiţerul inferior militar.

La mijloc sunt profesorul, judecătorul şi procurorul. Cea mai mare funcţie în stat este ocupată de cancelar, care are şi cel mai mare salariu: peste 16.000 de euro.

Muncitorii, şoferii sau agenţii de poliţie au salarii cuprinse între 1.400 şi 5.400 de euro. Directorii generali sau secretarii de stat din ministere câştigă între 4.900 şi 10.300 de euro.

În privinţa echivalării funcţiilor, un profesor de liceu, cu o vechime de minim 14 ani, este egal în drepturi cu un comisar de poliţie, un ofiţer superior militar şi un consilier public. Un profesor câştigă cel mult 5.059 de euro, şi asta, după 20 de ani de activitate. 

Judecătorii şi procurorii publici câştigă între 3.300 euro şi 11.070 de euro. Raportul între cel mai mic şi cel mai mare salariu în sistemul german este de 1 la 4.

Mai multe articole despre:
salarii funcţii legea unică de salarizare