MENIU

Legea salarizării unitare va fi aplicată de la 1 ianuarie 2010

Foto: RTV

Preşedintele a promulgat astăzi legea salarizării unitare în sistemul bugetar, lege care a fost declarată miercuri constituţională. Asta înseamnă că va fi aplicată de la 1 ianuarie 2010, aşa cum impune şi Fondul Monetar Internaţional. Totuşi, legea va fi modificată de o comisie din care vor face parte reprezentanţi ai ministerelor şi sindicatelor.

"Voi promulga legile pe care CCR le-a validat. Le voi promulga chiar dacă sunt necesare unele îmbunătăţiri. Este important să ne respectăm angajamentele", a declarat Traian Băsescu.

Raportul dintre cel mai mic şi cel mai mare salariu va fi de 1 la 12, iar coeficientul care va fi luat în calcul la stabilirea lefurilor va fi de 705 lei. Astfel, în vârful piramidei se află şeful statului care, cu coeficientul maxim 12, va primi un salariu de 8.460 de lei. Imediat după el sunt şeful Guvernului, preşedinţii camerelor Parlamentului, ai Curţii Supreme, Curţii Constituţionale, Consiliului Superior al Magistraturii, cel al Curţii de Conturi şi procurorul general.

În Justiţie, salariile vor varia între 8.178 de lei şi 881 de lei. În Educaţie, salariul maxim va fi de aproximativ 5.300 de lei. În Administraţia Publică, cel mai bine plătit este prefectul, cu o leafă puţin peste 5.200 de lei. În privinţa sistemului de Sănătate publică, medicul primar de clinică va câştiga în jur de 3.700 de lei, iar o soră medicală aproximativ 850.

La baza piramidei se află muncitorul necalificat, care primeşte coeficientul 1, adică 705 lei. Legea unitară stabileşte, şi că sporurile nu pot depăşi 30% din salariul de bază.

Grilele de salarizare vor fi rediscutate în cadrul unei comisii din care vor face parte reprezentanţii ministerelor şi sindicaliştii. Comisia va fi constituită la 30 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

"Prin aplicarea legii nu se diminuează venitul angajatului din sistemul public. Începând cu 1 ianuarie 2010, niciun angajat din sistemul public nu va mai avea un salariul mai mic de 705 lei", a explicat secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu.

Potrivit proiectului de lege salariul minim în sistemul bugetar va creşte la 1.100 de lei, până în 2015. Legea de salarizare unitară în sistemul bugetar este una dintre legile pentru care Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului.