MENIU

Legea poloneză a fost încălcată în mai multe rânduri în dosarul închisorilor CIA, spune un oficial

Foto: daylife.com

Fostul şef al unei comisii parlamentare poloneze însărcinată cu dosarul închisorilor secrete ale CIA a declarat marţi că în Polonia "au avut loc mai multe încălcări grave ale legii", deşi autorităţile neagă în continuare că ar fi găzduit astfel de centre de detenţie.

La începutul anului 2006, oficialul le-ar fi transmis "miniştrilor însărcinaţi cu serviciile speciale şi cu justiţia" faptul că are "suspiciuni justificate despre mai multe încălcări ale legii", a declarat fostul deputat naţionalist Roman Giertych.

El a refuzat să dea detalii despre aceste infracţiuni, invocând secretul de stat, şi a subliniat că Parchetul polonez a deschis o anchetă în acest dosar în august 2008. 

Însă Giertych şi-a plasat explicit declaraţiile în contextul publicării recente de către preşedintele american Barack Obama a unor note interne secrete ale CIA, detaliind tehnicile dure de interogare utilizate de administraţia George W. Bush. 

În 2007, Polonia şi România au fost acuzate într-un raport al Consiliului Europei că au găzduit în perioada 2003 - 2005 închisori secrete ale CIA. Dar guvernele celor două ţări, indiferent de orientarea lor politică, au respins întotdeauna aceste acuzaţii. 

Mai multe ziare americane au scris în perioada respectivă că presupusul "creier" al atentatelor din 11 septembrie 2001, Khaled Sheikh Mohammed, a fost interogat şi torturat în apropiere de aerodromul Szymany, din nordul Poloniei.