MENIU

Legea pensiilor nu ar avea şanse să treacă de Curtea Constituţională, potrivit Ministerului Justiţiei

Foto: mondonews.ro

Actuala variantă a Legii pensiilor, depusă în Parlament, nu are nicio şansă să treacă de Curtea Constituţională din cauza actualelor prevederi şi deciziilor anterioare ale CCR privind pensiile speciale, au declarat, vineri, reprezentanţi din Ministerul Justiţiei.

"Nu există nicio şansă ca Legea pensiilor să treacă de Curtea Constituţională. Magistraţii pensionari vor să se asocieze deja într-un sindicat pentru a contesta la Curtea Constituţională noua lege a pensiilor. Vă daţi seama că legea va genera din start 200.000 de cauze. Legea nu are şanse să se aplice în actuala variantă, pentru că încalcă atât Decizia 20/2000 a Curţii Constituţionale în ce priveşte Legea 19-2000, cât şi deciziile luate de CEDO, care prevăd că un drept câştigat nu mai poate fi luat. Experţii ministerului Justiţiei nu au fost consultaţi înainte de a se decide asumarea răspunderii Guvernului în Parlament", au afirmat angajaţii Ministerului Justiţiei, care nu au vrut să le fie făcut public numele.

Potrivit acestora, existau alte două variante prin care ar fi putut fi atacate pensiile speciale, una fiind impozitarea suplimentară a pensiilor foarte mari, iar cea de-a doua îngheţarea pensiilor în plată.

"Putea fi impozitată diferenţa dintre pensia calculată pe baza contribuţiilor şi cât încasau lunar de la bugetul de stat cu până la 90-95% sau puteau fi îngheţate pensiile mari pe termen nelimitat. Ultima soluţie este de fapt singura variantă constituţională şi există şi o prevedere în legea pensiilor speciale, prin care se stabileşte că pensiile se actualizează cu salariile în plată", au explicat oficialii din Justiţie.

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, după discuţiile pe care le-a avut la Ministerul Muncii cu sindicatele şi ministrul interimar al Muncii, Gheorghe Pogea, că "noutatea majoră" a proiectului (legii pensiilor, n.r.) o constituie faptul că se recalculează acele pensii care astăzi nu au la bază principiul contributivităţii şi aici mă refer la pensii de lux, care vor fi recalculate".

Citeşte şi: Emil Boc: Sistemul actual de pensii pune în pericol plata pensiilor pe termen mediu şi lung