MENIU

Legea asigurării obligatorii a caselor ar putea fi aplicată din 1 iulie 2010

Foto: Dinbacau.ro

Legea asigurărilor obligatorii a locuinţelor va intra în vigoare cel mai devreme la 1 iulie 2010, în condiţiile în care este nevoie ca circa 8,3 milioane de proprietari să fie cuprinşi într-un sistem informatic, a declarat luni preşedintele PAID, Constantin Toma.

"Dacă în următoarele două-trei săptămâni reuşim să înscriem societatea la Registrul Comerţului, mai rămân două luni (până la termenul stabilit iniţial, de 1 ianuarie 2010 n.r.), timp în care ar trebui să se poarte negocieri şi cu reasigurătorii", a explicat Toma.

"Nu vom putea selecta compania de servicii IT care să poată să fie şi funcţională de la 1 ianuarie (2010)", a adăugat el, precizând că este nevoie şi de discuţii cu primăriile în legătură cu situaţia din localităţi.

Preşedintele PAID a argumentat că, din aceste considerente, calendarul actual nu poate fi respectat şi a avansat ca dată realistă 1 iulie 2010.

"Cred că, cel mai realist, vorbim de semestrul al doilea 2010, undeva la 1 iulie, cel mai devreme", a afirmat el.

Vicepreşedintele PAID, Radu Mustăţea, a menţionat că sunt foarte multe probleme de rezolvat din punct de vedere logistic.

În 23 septembrie, 13 asigurători au constituit Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), cu un capital social de 4,55 milioane euro. Data intrării efective în vigoare a fost deja amânată de mai multe ori, ultima dată avansată fiind 1 ianuarie 2010.

Asigurarea obligatorie a locuinţelor acoperă riscul de cutremur, alunecări de teren ori inundaţii, pentru fiecare construcţie cu destinaţia de locuinţă.

Suma maxim asigurată este de 20.000 euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 euro pentru locuinţele de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B.