MENIU

Laszlo Solyom: Regret că Traian Băsescu nu a venit în Harghita

Foto: cosmosmagazine.com

Preşedintele Ungariei, Laszlo Solyom, a declarat la Cozmeni, după ceremoniile care au avut loc cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, că decizia autorităţilor române de a-i interzice aterizarea cu un avion militar la Târgu Mureş o consideră doar "un gest neprietenesc".

Şeful statului ungar a adăugat că nu l-ar fi deranjat dacă era prezent şi preşedintele României, chiar regretă că acesta nu a fost prezent.

În schimb, preşedintele UDMR, Marko Bela, a spus că atât Traian Băsescu, cât şi premierul Emil Boc au transmis duminică, de 15 martie, mesaje către maghiarii din România. Liderul unional a trecut foarte uşor peste incidentul cu interzicerea aterizării la Târgu Mureş şi spune că "nu poate fi tratat ca un incident". "De luni, cu siguranţă se va uita de el", a spus Marko Bela. El a adăugat că este încântat că în acest an sărbătoarea maghiarilor de pretutindeni a durat două zile datorită devansării vizitei preşedintelui ungar.

Laszlo Tokes a reluat tema autonomiei şi a făcut şi aprecieri la adresa Ungariei, ţară pe care o consideră "aproape vândută străinilor" din cauză că piaţa a fost acaparată de companii din afara Ungariei.

Preşedintele Solyom Laszlo a ajuns, sâmbătă după-amiază, pe Vârful Nyerges, în judeţul Harghita, unde a fost prezent la manifestări dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, la care au participat peste o mie de persoane.