MENIU

Lacul Sfânta Ana, singurul lac de origine vulcanică din Europa

Foto: RTV

În Carpaţii Orientali, la hotarul dintre judeţele Harghita şi Covasna se află lacul Sfânta Ana, singurul lac de origine vulcanică din Europa. Apa nu are viaţă, dar se află într-un loc unic, la poale de munte, îmbrăţişată de păduri de conifere. Natura, poveştile acestui ţinut, dar şi efectele terapeutice ale aerului puternic ionizat sau izvoarele minerale sunt destul motive pentru a ajunge în zonă, măcar pentru un weekend.

Drumul până la Lacul Sfânta Ana, la 950 de metri altitudine, este mărginit de pădure. Razele soarelui pătrund cu greu prin perdeaua de frunze, aşa că o răcoare plăcută îi ţine companie călătorului. Munţii ascund locuri fascinante, cum ar fi Peştera Puturosul. Din adâncurile pământului ies la suprafaţă gaze cu efecte binefăcătoare. Din cauza mirosului, i se mai spune "grota puturoasă" sau "pucioasa".

Emanaţiile de hidrogen sulfuros sau de dioxid de carbon se resimt foarte puternic, chiar dacă sunt rezultate în urma erupţiei vulcanice de acum aproape un million de ani . În zonă se află şi o prăpastie denumită “cimitirul păsărilor”, pentru că foarte multe păsări, din cauza lipsei de oxygen, mor.

Băile uscate cu gaz, aşa numitele mofete, sunt sănătate curată. Sunt indicate în special persoanelor care suferă de afecţiuni ale sistemului vascular şi locomotor. Dar atenţie!! Ce-i prea mult strică. Aşa că turiştii nu trebuie să zăbovească prea mult în peşteră şi nici să se aventureze peste linia care indică gazele, altfel mofeta poate fi periculoasă.

După câteva minute de mers prin pădure dăm cu ochii de întinderea de apă vegheată tăcut de munţi. Unic în Europa, lacul Sfânta Ana are o suprafaţă de 20 de hectare şi o adâncime de şapte metri.

Practic ne aflam în craterul unui vulcan. Şansele de a erupe sunt destul de mici, dar nu poti şti niciodată.

Legenda spune că odinioară, pe acest loc se afla o cetate. Stăpânul cetății, supărat pe 13 fecioare din popor, printre care și preafrumoasa Ana, le-a înhămat la o caleașcă și le-a biciut până la sânge. Ana, nemairezistând la durere, a făcut o rugăciune către Dumnezeu, după care a rostit un blestem : "Dă Doamne să se crape pământul acum, să ne scufundăm şi noi". Şi Dumnezeu a ascultat ruga şi a surpat muntele şi din lacrimile plânse ale fetelor s-a născut un lac, curat ca lacrima.

Apa lacului este atât de curată, încât se apropie de puritatea celei distilate. Nu este oxigenată, motiv pentru care nici o vietate nu trăieşte aici. Povestea spune că cine se scaldă în ea e spălat de păcate şi sigur nu moare.

O plimbare cu barca pe lacul Sf Ana e mai mult decât relaxare, asta şi pentru că zona este puternic ionizată negativ, iar oamenii locului spun că efectele asupra sistemului nervos se simt imediat.

Există și o parte mai puțin știută a rezervaţiei Sfânta Ana, lacul cu muşchi, unde practic, dacă stai mai mult eşti înghiţit de mlaştină. Nu numai oamenii trebuie să fie atenți, ci și micile viețuitoare, pentru că sunt palnte carnivore.

După aproape un kilometru prin pădure, ajungem  in craterul Ciomatului Mare, care face parte din lanţul Harghita. Acesta ia codiţă de la Băile Tuşnad şi până la muntele Puturosu, se continuă cu munţii Giurgeului şi Căliman, formând cel mai lung lanţ vulcanic din Europa.

 

 

 

Mai multe articole despre:
Harghita Covasna All Inclusive Călimani