MENIU

Laburiştii britanici au căzut pe locul trei în sondaje

Foto: virginmedia.com

Partidul Laburist a căzut pe locul trei, în urma conservatorilor şi liberal-democraţilor, potrivit unui sondaj publicat marţi înaintea unui discurs crucial al premierului Gordon Brown la congresul anual al partidului, relatează AFP.

Întrebaţi ce formaţiune ar trebui să formeze viitorul guvern, 36% dintre respondenţi citează Partidul Conservator al lui David Cameron.

Laburiştii, la putere din 1997, se clasează pe locul trei în intenţiile de vot (24%), devansaţi de partidul liberal-democrat (25%) pentru prima dată din 1982.

La un sondaj similar, luna trecută, conservatorii erau creditaţi cu 43% intenţii de vot, laburiştii cu 26% şi liberal-democraţii cu 17%.

Noul sondaj, realizat de Ipsos Mori pe un eşantion de 1.003 persoane în perioada 25-27 septembrie, este publicat chiar înaintea unui discurs crucial al lui Brown, cu câteva luni înaintea alegerilor legislative ce vor avea loc cel mai târziu în iunie 2010.

Însă sondajul indică o repliere a conservatorilor în beneficiul liberal-democraţilor, care au avut conferinţa anuală săptămâna trecută. Cea a conservatorilor va avea loc în 5-8 octombrie.

Nivelul de satisfacţie pe tema activităţii guvernului a progresat pentru a treia lună consecutiv, dar rămâne negativ: 69% dintre respondenţi nu sunt mulţumiţi, 26% sunt. Luna trecută, nivelul era 71%, respectiv 23%.
Patru britanici din zece (41%) spun că David Cameron ar fi cel mai capabil să ocupe funcţia de premier, în faţa lui Brown (24%) şi Nick Clegg (16%).

Într-un alt sondaj ORB pentru BBC2, 62% spun că opinia lor despre laburişti s-a degradat de la sosirea lui Brown la conducere în iunie 2007, iar pentru 7% s-a ameliorat. Printre laburişti, 55% au o opinie mai puţin bună, iar 8% una mai bună.