MENIU

La o lună de la lansare, doar patru craioveni şi-au depus dosarele pentru programul "Prima casă"

Foto: eurobuildromania.files.wordpress.com

Programul "Prima casă" s-a dovedit a fi, la Craiova, un eşec, după ce, din cele 15 bănci care îşi anunţaseră participarea la acest proiect, în Bănie, doar una este dispusă să ofere credite persoanelor ce vor să îşi achiziţioneze o locuinţă.

Cu toate că, la apariţia programului, mulţi craioveni şi-au arătat interesul să îşi cumpere un apartament, aceştia s-au răzgândit din cauza termenului prea mare în care le sunt procesate şi verificate dosarele. Reprezentanţii agenţiilor imobiliare din Craiova consideră că acest program nu va ajuta la deblocarea pieţei imobiliare şi a construcţiilor.

"E un eşec, programul nu a fost gândit pentru oameni, mai important, pentru a-i asigura garanţia, care era asigurată şi înainte, prin bunul cumpărat, nu aveam nevoie de mare ajutor prin garantarea creditului, ci mi se părea mai importat să îmi oferi posibilitatea achitării creditului în 40 de ani, nu în 20, ca să pot să am o rată destul de mică încât să nu mă duc să îmi cumpăr chirie, ci să mă duc şi să îmi cumpăr propria locuinţă. Dacă vrei să deblochezi economia, trebuie să încerci să direcţionezi fondurile către ceea ce se construieşte, ca să poţi să pui în mişcare lucrurile. Dacă direcţionăm banii tot în piaţa veche nu vom face altceva decât să umplem buzunarele unora care îi vor pune la păstrare. Programul nu a fost gândit în tot mecanismul lui, până la ultima piuliţă", a precizat Cristian Clenciu, vicepreşedinte al Asociaţie Române a Agenţiilor Imobiliare.

Deşi la apariţia programului zeci de craioveni s-au interesat de condiţii, în câteva săptămâni aceştia au renunţat să contracteze un credit pentru a-şi cumpăra locuinţă. Drept urmare, la bancă, s-au prezentat doar patru craioveni care vor să îşi achiziţioneze un apartament cu un credit garantat de stat.

"Interes din partea oamenilor pentru acest proiect a existat, problemele de care s-au lovit, termenele mari de verificare a dosarelor de acordarea creditelor, i-au făcut să se lase de acest credit. Plus că, din 15 bănci cu intenţii clare, singura care lucrează la Craiova este BRD şi, la această bancă, pe Craiova, nu avem nici un rezultat concret. Poate o fi unul-două, la final, dar nu există rezultate concrete. Să nu mai vorbim de a mai pune în mişcare piaţa imobiliară şi a contrucţiilor, pentru că acesta trebuia să fie scopul programului. Un eşec total. S-au depus doar patru solicitări, dar pînă acum nici un rezultat. Şi nici nu cred că va mai aplica cineva", a mai precizat Cristian Clenciu.

Din cauza crizei economice, piaţa imobiliară din Craiova este blocată în acest moment. Au rezistat doar societăţile care se ocupau de tranzacţii mari, între firme. Drept urmare, aproximativ 80% din agenţiile imobiliare din Craiova au fost închise. 

"Trendul este ca şi până acum, în vara asta, urmează acelaşi trend apărut în luna ianuarie, adică unul descendent, lipsit de tranzacţii. Incertitudienea este atât de mare, încât oamenii aşteaptă să vadă ce se întâmplă înainte de a lua o hotărâre. Sunt foarte puţini cei care hotărăsc să facă acum o tranzacţie, mai mult cei care tranzacţionează, mă refer aici la proprietari, sunt cei care sunt obligaţi să vândă din diferite motive, datorii către bănci, credite neonorate, necesar urgent de bani. Undeva la 70-80% din agenţiile imobiliare s-au închis, este vorba de cele mici care nu au putut să facă faţă solicitării financiare din această perioadă în care nu se fac tranzacţii şi care perioadă se întinde de câteva luni bune. Chiar peste un an. Dacă se va debloca piaţa, personal cred că nu ne vom aştepta le creştere de preţuri, dar o deblocare curând nu putem vorbi", a mai declarat vicepreşedintele ARAI România, Cristian Clenciu.

Pe piaţa imobiliară, cererea a scăzut foarte mult, înregistrându-se tranzacţii cam la 30% din ceea ce se tranzacţiona înainte de criză.

"Nu există cerere, nu pentru că nu ar fi cumpărători, există foarte mulţi cumpărători, dar cererea nu există pentru că nu e susţinută economic, ori nu au sursele de finanţare datorită poziţiei băncilor în această perioadă, ori aşteaptă să se întâmple ceva cu economia ca să poată să ia o decizie privind achiziţia sau vânzarea unui imobil. Există însă tranzacţiile între firmele mari. E o piaţă care încă mai funcţionează, cu un număr mai redus de tranzacţii, dar este. Prăbuşirea mare a fost pe segmentul tranzacţiilor mici şi rezidenţiale. Atunci când piaţa s-a prăbuşit, s-a prăbuşit rău, pentru că s-a ajuns sub 30% din ceea ce se tranzacţiona înainte, poate şi mai puţin şi atunci au intervenit şi problemele financiare ale agenţiilor imobiliare", a mai precizat Clenciu.

Cum foarte puţine mai sunt cazurile în care craiovenii cumpără sau vând locuinţe, şi preţurile acestora au scăzut. Casele nu mai sunt evaluate în funcţie de zonă sau utilităţi, ci se ţine seama de nevoia de bani a vânzătorului.

"Sume certe nu putem spune, depinde de nevoia celui care vinde sau celui care cumpără. Există tranzacţii care se fac la sume modice, la sume rezonabile, depinde de nevoile de moment al celui care este dispus să încheie o tranzacţie. Cel mai mare blocaj e pe piaţa terenurilor, pentru că şi preţurile au fost inflamate rău în aceată zonă, e o zonă cu potenţial mare pe viitor, dar, deocamdată, preţurile trebuie să se reaşeze la adevărata lor valoare. Adică e mai loc de scădere", a mai declarat Cristian Clenciu.

Citeşte şi Programul Prima Casă a împlinit o lună.

Mai multe articole despre:
bancă Craiova piaţa imobiliară eşec Prima Casă