MENIU

La ei ca la noi! Guvernul din Kîrgîzstan a demisionat

Foto: wikimedia.org

Guvernul din Kîrgîzstan a demisionat marţi în cadrul unei vaste reforme politico-administrative destinate, potrivit preşedintelui Kurmanbek Bakiev, simplificării unui sistem de stat moştenit din epoca sovietică, relatează AFP.

"Cabinetul de miniştri în ansamblul său a demisionat azi (marţi - n.r.) ca urmare a reformei funcţionării politico-administrative a statului anunţată astăzi de preşedintele Bakiev", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Guvernului, Marat Kadîraliev.

Şeful statului a demis guvernul condus de premierul Igor Ciudinov din decembrie 2007, notând că "a lucrat cu succes".

Bakiev, care a ordonat şi o reorganizare a administraţiei sale prezidenţiale şi a serviciilor speciale (GKNB, fostul KGB), a explicat demisia guvernului prin "necesitatea renovării ţării", fostă republică sovietică din Asia Centrală.

"Experienţa în ţările postsovietice arată că schimbările de cadre fără schimbarea sistemului de conducere a ţării nu sunt decât pseudoreforme", a declarat Bakiev, citat de serviciul său de presă. "De aceea, trebuie început printr-o reformă a motorului sistemului politico-administrativ al ţării", consideră preşedintele kirghiz, care a explicat că numărul ministerelor va fi redus.

Partidul la putere, Al-Jol, urma să examineze începând chiar de marţi candidatura noului premier, pentru ca aceasta să fie validată chiar miercuri de Parlament.

Kurmanbek Bakiev a venit la putere în martie 2005 în urma unei revoluţii, promiţând vaste reforme şi democratizarea ţării. De atunci, cea mai mare parte a tovarăşilor săi - între care doi dintre foştii săi premieri - s-au alăturat opoziţiei denunţând derivele autoritariste şi clientelismul regimului său.

Kurmanbek Bakiev a fost reales în luna iulie a acestui an cu peste 76% din voturi. Poliţia a reprimat manifestaţiile ulterioare ale opoziţiei, care susţinea că au avut loc fraude masive.

De la revoluţia din martie 2005, Kîrgîzstanul a trecut prin momente de instabilitate, ţara fiind marcată cu precădere de valuri succesive de proteste care l-au vizat pe şeful statului.
Mai multe articole despre:
demisie guvern reforme Kîrgîzstan Kurmanbek Bakiev