MENIU

Kelemen Hunor vrea eliminarea din Constituţie a ambiguităţilor privind majoritatea parlamentară

Foto: NewsIn

Candidatul UDMR la alegerile prezidenţiale, preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, vrea modificarea Constituţiei în sensul eliminării ambiguităţilor privind majoritatea parlamentară, astfel încât o astfel de majoritate să poată impune un premier.

Kelemen a declarat la Cluj, că Uniunea Europeană se uită la România şi nu înţelege cum, cu o majoritate parlamentară, nu se poate încheia criza politică.

"Lumea se uită la noi şi nu înţelege ce se întâmpla într-o ţară membră UE, cum se poate să nu avem o soluţie, să nu fim în stare să depăşit această criză politică, când există o majoritate de 65% confirmată şi, de fapt, există şi soluţie şi o susţinere pentru un premier desemnat. Avem nevoie de o reformă constituţională, în aşa fel încât niciun preşedinte în viitor, să nu aibă posibilitatea de a da la o parte oferta majorităţii parlamentar. În statele UE nu există niciun exemplu când o majoritatea parlamentară nu reuşeşte să voteze un guvern din cauza unui blocaj, din cauza unei singure persoane. De aceea noi propunem o reformă constituţională, prin care preşedintele, indiferent de opţiunile personale, va ţine cont de majoritatea parlamentară. Important este să modificăm Constituţia să nu fie discutabilă, nici spiritul nici litera legii fundamentale", a afirmat preşedintele executiv al UDMR.

În ceea ce priveşte reformarea Parlamentului, Kelemen susţine că Senatul ar putea fi denumit Camera Regiunilor - cu reprezentanţii regiunilor istorice. Senatul ar urma să aibă competenţe în politice de dezvoltare regională, în politica externă, politica de apărare şi cea privind securitatea naţională şi cea a securităţii energetice, precum şi competenţa privind votarea bugetului şi a guvernului, iar restul atribuţiilor de legiferare să fie competenţa Camerei Deputaţilor.

"Dacă reuşim să reformăm instituţia Parlamentului vom avea  un proces legislativ mai scurt, fără suprapunerea Camerelor./.../ Cel mai important lucru este să demontăm statul hipercentralizat, un stat risipitor, un stat care nu va reuşi să ofere soluţii la problemele cetăţenilor. Nu putem să ne permitem să rămână România în secolul XXI la periferia UE", a spus Kelemen, care este susţintătorul unui Parlament bicameral.
Mai multe articole despre:
Cotroceni consultări Kelemen Hunor