MENIU

Kelemen Hunor, la depunerea candidaturii: România are nevoie de schimbarea Constituţiei

Foto: NewsIn
Kelemen: "Constituţia este mult depăşită şi trebuie să ne gândim cum vom reforma instituţiile statului şi Statul Român în general"

Candidatul UDMR la preşedinţia României, Kelemen Hunor, a declarat la ierşirea de la BEC, unde şi-a depus candidatura, că România are nevoie de o schimbare profundă şi este absolut necesară o reformare a instituţiilor statului şi a Constituţiei.

"România are nevoie de o schimbare profundă. După 20 de ani suntem convinşi că nu mai avem deziderate comune. Clasa politică a intrat în derivă. Eu cred că în următorii 7 ani, pe termen lung şi mediu, este absolut necesar să reformăm statul român, instituţiile fundamentale ale statului şi Constituţia României", a declarat Kelemen Hunor la ieşirea de la BEC, unde şi-a depus marţi candidatura.

În ceea ce priveşte schimbarea Consituţiei, Kelemen consideră ca ar trebui să se plece, în această schimbare, chiar de la primul articol: "România este  stat naţional, suveran, şi independent, unitar şi indivizibil", apreciindu-l ca fiind depăşit motivând că în România trăiesc aproximativ 10% minorităţi etnice.

"Mă gândesc şi la primul articol din Constituţie României, pentru că noi am mai spus, România doar pe hârtie este stat naţional. Trebuie schimbată această sintagmă pentru că în România trăiesc aproximativ 10% minorităţi etnice. Suntem convinşi că mentalităţile se vor schimba. Trebuie Constituţia reformată, în aşa fel  încât să fie în concordanţă cu realitatea. Nu realitatea trebuie dusă aproape de Constituţie", a conchis Kelemen Hunor.

Kelemen consideră că România trebuie să înceapă cât mai urgent un proces de reformare profundă a instituţiilor statului, iar statul "hipercentralizat ar trebui să dispară".

"Constituţia este mult depăşită şi trebuie să ne gândim cum vom reforma instituţiile statului şi statul român în general. Dacă nu vom reuşi aşa ceva, atunci vom rămâne la periferia Europei, vom rămâne o ţară săracă şi nu vom reuşi să ne intergăm în UE. Eu mă gândesc la reformarea instituţiilor fundamentale, raporturile între instituţii şi responsabilitatea fiecărei instituţii în cadrul statului, descentralizarea puternică, desenarea regimurilor de dezvoltare economice, fiindcă în această formulă nu sunt eficiente. Statul hipercentralizat trebuie să dispară. Trebuie să intrăm într-o fază când comunităţile locale, admnistraţiile locale, regiunile istorice vor avea un rol important în  ce priveşte dezvoltarea României", a apreciat Kelemen Hunor.

Mai multe articole despre:
alegeri UDMR candidatură BEC Kelemen Hunor