MENIU

Karzai a fost declarat învingător conform legii şi Constituţiei afgane, asigură autorităţile

Foto: topnews.in

Hamid Karzai a fost declarat învingător în alegerilor prezidenţiale, a anunţat Comisia independentă electorală

Comisia independentă electorală (IEC) din Afganistan a decis că al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, ce trebuia să se desfăşoare sâmbătă, nu va mai avea loc, după retragerea unuia dintre cei doi candidaţi, au anunţat anterior surse din acest organism.

Comisia s-a reunit luni dimineaţă pentru a analiza situaţia.

"Declarăm că Hamid Karzai, care a obţinut majoritatea voturilor în primul tur, şi care este singurul candidat pentru al doilea tur, este preşedintele ales al Afganistanului", a spus liderul IEC, Azizullah Ludin.

Potrivit lui Ludin, decizia a fost luată în acord cu legea electorală şi Constituţia şi "în interesul poporului afgan". "Anunţul surprinzător al lui Abdullah Abdullah prezenta mari dificultăţi în organizarea unui al doilea tur", a explicat el, precizând că "membrii IEC au ajuns la un consens" pe tema acestei decizii.
Fostul ministru afgan de externe, Abdullah Abdullah, contracandidatul preşedintelui în exerciţiu Hamid Karzai, a anunţat că nu va participa la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale prevăzut să se desfăşoare la 7 noiembrie.

"Nu voi participa la alegerile" din 7 noiembrie, a anunţat duminică Abddulah într-o alocuţiune transmisă la televiziune şi rostită la un miting cu susţinătorii lui din Kabul.

"Decizia nu a fost uşoară. Este o decizie pe care am luat-o după multe consultări cu poporul din Afganistan, cu partizanii mei, cu lideri influenţi", a adăugat Abdullah.

În primul tur, Karzai a obţinut 49,67% din voturi, faţă de 30,59% pentru Abdullah.