MENIU

Karadzici a compărut pentru prima dată în faţa TPI, de la începutul procesului său

Foto: RTV

Fostul lider politic al sârbilor din Bosnia a compărut marţi, în cursul unei audieri de procedură, pentru prima dată în faţa Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie de la începerea procesului său, pe care îl boicotează, relatează AFP.

"Aş fi cu adevărat un criminal, dacă aş accepta să fiu prezent la procesul meu fără să fiu pregătit", a declarat Karadzici, în vârstă de 64 de ani, care refuză să participe la procesul său, ce a început în 26 octombrie. Karadzici susţine că nu a avut suficient timp pentru a-şi pregăti apărarea, pe care şi-o asigură singur.

"Nu este nici în interesul instanţei, nici al ONU, nu poate fi în interesul lor să nu desfăşoare un proces corect", a adăugat acuzatul, îmbrăcat într-un costum negru, cu o cămaşă roz şi cravată roşie.

Această audiere de procedură a avut ca scop  ascultarea părţilor privind modul în care ar trebui să continue procesul lui Karadzici, care a început în lipsa acuzatului şi a oricărui avocat al său.

Acuzat de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii pentru rolul său în războiul din Bosnia (1992-1995), Radovan Karadzici a refuzat să asiste la primele trei audieri din cadrul procesului său.

"Nu trebuie să îi permitem lui Karadzici să boicoteze procesul prin intermediul deciziei sale de a nu asista", a spus procurorul Hildegard Uertz-Retzlaff.

Judecătorii l-au avertizat pe acuzat că procesul său ar putea continua în lipsa sa sau că un avocat i-ar putea fi desemnat din oficiu, o soluţie dorită de acuzare, dar respinsă de Karadzici. De altfel, Karadzici este asistat în culise de circa 20 de jurişti.

El a cerut în septembrie 10 luni suplimentare pentru a-şi pregăti apărarea, invocând faptul că trebuie să citească un milion de pagini de dosar, pregătite de acuzare înainte de lansarea procesului său.