MENIU

Justiţia a autorizat vânzarea a două statuete de bronz chinezeşti din colecţia Yves Saint Laurent

foto: culture.france2.fr

Justiţia franceză a dat undă verde licitaţiei de miercuri, organizată la Paris, unde se vor vinde două bronzuri chinezeşti din colecţia lui Yves Saint Laurent şi Pierre Bergé.

Justiţia franceză fusese sesizată de Asociaţia pentru protejarea artei chineze în Europa (Apace), cu sediul la Paris, care contesta punerea în vânzare a celor două statuete de bronz luate în 1860, în timpul invaziei franceze şi engleze din China, din Palatul Imperial de Vară din Beijing. Asociaţia reclama suspendarea licitaţiei celor două statuete, programată pentru miercuri, şi punerea lor sub sechestru. Sculpturile, care reprezintă un cap de rozătoare şi unul de iepure, sunt evaluate la 8-10 milioane de euro.

Avocatul apărării, reprezentant al casei de licitaţii Christie's, a pledat pentru ca apelul să nu fie acceptat şi a cerut daune simbolice de un euro. Tribunalul a ajuns la concluzia că nu e cazul să aprobe procedura de urgenţă, întrucât asociaţia Apace nu şi-a justificat suficient interesul său de a acţiona în justiţie pentru a cere suspendarea vânzării. 

În consecinţă, în urma deciziei luate luni de justiţia franceză, scoaterea la vânzare a celor două capete de bronz va avea loc miercuri, aşa cum era prevăzut.

De altfel, imediat după anunţarea deciziei tribunalului francez a început, luni seara, vânzarea la licitaţie a excepţionalei colecţii de artă a lui Yves Saint Laurent şi Pierre Bergé, colecţie ce reuneşte aproape 730 de opere de artă, între care tablouri de Picasso şi Matisse, dar şi o sculptură a lui Constantin Brâncuşi. Licitaţia va dura trei zile.