MENIU

Jurnalistul care a aruncat cu pantofii în Bush cere azil politic în Elveţia

Foto: www.welt.de

Jurnalistul irakian Muntazer al-Zaidi, care a aruncat cu pantofii în preşedintele american George W. Bush la 14 decembrie, la Bagdad, va cere azil politic în Elveţia. Anunţul a fost făcut de un avocat din Geneva, citat luni de cotidianul La Tribune.

Potrivit avocatului Mauro Poggia, Elveţia îi poate acorda azil, "fără să ia poziţie pentru sau împotriva intervenţiei americane din Irak".

"Chiar dacă numeroşi irakieni îi susţin gestul, se află la mila extremiştilor de toate felurile. Şi a altor nebuni care vor să facă din el un martir al suferinţei întregului popor", a precizat Poggia, care consideră că al-Zaidi "ar trebui judecat destul de rapid şi să i se acorde o pedeapsă cu suspendare".

"El nu va mai putea lucra ca jurnalist fără să fie exercitate asupra lui presiuni enorme. Viaţa lui poate deveni un infern în ţara sa", a adăugat avocatul. "Odată instalat la Geneva, celibatar şi fără copii, el va putea lucra ca jurnalist la ONU", care are sediul european în oraşul elveţian, a explicat Poggia.

Muntazer al-Zaidi urma să fie judecat la 31 decembrie de Curtea Penală Centrală din Irak, care se ocupă de cazurile legate de terorism, însă procesul a fost amânat pe termen nelimitat, în aşteptarea unei decizii cu privire la cererea de anulare a procedurii, depusă de avocatul său Dhiya al-Saadi.

Mai multe articole despre:
Bush jurnalist pantof Muntazer al-Zaidi