MENIU

Jurnaliştii de la posturile de televiziune din Franţa au fost în grevă

Foto: backspin.typepad.com

Mai mulţi jurnaliştii ai televiziunilor publice din Franţa au fost în grevă până marţi, ca urmare a deciziei de a elimina publicitatea din prime time de la posturile France 2 şi France 3 începând cu 5 ianuarie, ora 20:00, informează presa britanică.

Potrivit surselor citate, iniţiativa preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy, are la bază intenţia de a canaliza veniturile rezultate de pe urma vânzarii spaţiilor publicitare de la TV - aflate în scădere ca urmare a limitării investiţiilor în publicitate din cauza crizei economice - către posturile de televiziune private.

Acestea vor putea difuza, potrivit noii legi, pauze publicitare mai lungi, care ajunge până la nouă minute pe oră, comparativ cu şase minute, cât era înainte permis.

Pe de altă parte, Sarkozy susţine că eliminarea măsurătorilor de rating de la posturile publice de televiziune în vederea atragerii publicităţii va determina o schimbare calitativă a grilei de program, care va permite includerea mai multor emisiuni culturale.

Actualul preşedinte al televiziunii publice franceze, Patrick de Carolis a catalogat interzicerea publicităţii drept "stupidă şi nedreaptă", atunci când ea a fost pentru prima oară vehiculată anul trecut. Cu toate acestea, luna trecută a acceptat schimbările, până la finalizarea cadrului legislativ în acest domeniu.

Cele 450 de milioane de euro destinate compensării pierderilor din vânzarea publicităţii sunt deja garantate de guvern, fiind prevăzute în Legea Finanţelor pe 2009. Vor fi instituite, astfel, două taxe noi - una care va fi aplicată furnizorilor de internet şi una pentru posturile private, în funcţie de cifra de afaceri obţinută din vânzarea de spaţiu publicitar.

Eliminarea publicităţii a fost decisă, la mijlocul lunii decembrie 2008, de Consiliul de Administraţie al celor cinci canale ale televiziunii publice din Franţa, în contextul unei reforme ample a audiovizualului, susţinută de preşedintele Sarkozy încă de acum un an şi care a generat reacţii negative din partea opoziţiei.

Preşedintele francez a justificat această măsură prin necesitatea îmbunătăţirii calităţii serviciilor destinate publicului, urmând ca suprimarea totală a publicităţii să aibă loc la finalul lui 2012.
Mai multe articole despre:
grevă publicitate Franţa jurnalişti