MENIU

Jurnalista condamnată în Iran a făcut mărturisiri false, pentru că i se promisese că va fi eliberată

Foto: payvand.com

Jurnalista iraniano-americană Roxana Saberi, condamnată la opt ani de închisoare pentru spionaj în beneficiul Statelor Unite, a făcut mărturisiri false, pentru că i se promisese că va fi eliberată.

"Roxana ne-a spus că tot ceea ce a mărturisit era fals, dar a fost intimidată şi i s-a spus că, dacă va coopera, va fi eliberată", a declarat tatăl ei, Reza Saberi, fără să precizeze când a avut loc conversaţia cu fiica sa.

Secretarul de stat american Hillary Clinton s-a declarat "profund îngrijorată" de cazul jurnalistei. "Le-am cerut elveţienilor, care, după cum ştiţi, ne reprezintă interesele în Iran, să obţină informaţiile cele mai exacte şi mai recente", a adăugat Clinton.

Miercuri, viceprocurorul Teheranului Hassan Hadad a anunţat că Saberi a fost acuzată de spionaj. "Dosarul a fost transmis tribunalului revoluţionar. (Jurnalista - n.red.) nu avea acreditare de presă şi efectua activităţi de spionaj sub acoperirea jurnalismului", a precizat Hadad.

Roxana Saberi, în vârstă de 31 de ani, are cetăţenie dublă - americană şi iraniană - însă Teheranul nu recunoaşte principiul dublei cetăţenii. Jurnalista, care colaborează în special cu posturile publice de radio NPR, BBC şi cu postul de televiziune american Fox News, a fost iniţial arestată pentru că a cumpărat alcool, interzis în Iran.

Aceste acuzaţii intervin în pofida unei politici de deschidere abordată de preşedintele american Barack Obama şi de secretarul de stat Hillary Clinton faţă de republica islamică.

Mai multe articole despre:
Iran spionaj condamnare jurnalistă