MENIU

Jumătate dintre români nu reuşesc niciodată să economisească

Jumătate dintre români nu reuşesc să economisească niciodată

Anul viitor pare însă şi mai sumbru: aproape 90% dintre români spun că ar putea să nu economisească nimic.

Suntem atât de săraci încât nu putem păstra banii pentru zile negre. Potrivit unui studiu jumătate dintre români nu economisesc niciodată, iar cei care o fac rup cu greu din cheltuielile zilnice.

Potrivit studiului, aproape 50% dintre români nu economisesc niciodată, iar 28 de procente strâng bine cureaua ca să facă economii. Doar 2% se pot considera norocoşi şi pun bani de o parte fără să se limiteze în cheltuieli.

Anul viitor pare însă şi mai sumbru: aproape 90% dintre români spun că ar putea să nu economisească nimic. Dar ce îi determină pe unii români să facă eforturi pentru a pune totuşi bani de o parte? Sunt câteva motive: \"pentru zile negre\", \"pentru siguranţă şi situaţii neprevăzute\" sau \"pentru viitorul copiilor\". La polul opus, şomajul, investiţia într-o afacere sau pensia - sunt motive ce îi conving cu greu pe oameni să economisească.

Cele mai mici sume puse deoparte pentru zile negre sunt până în 300 de lei lunar - acest lucru şi-l permit 29% dintre românii care economisesc. Numai 5 procente reuşesc să pună deoparte peste 1.000 de lei pe lună.De altfel românii nu mai au încredere nici în bănci atunci când se gândesc la economii. 28 de procente nu au deloc încredere, iar 41 puţină sau foarte puţină.

Studiul a fost realizat de Metro Media Transilvania pentru Fondul de garantare a depozitelor, acum două luni. Marja de eroare este de 2,9%.

Mai multe articole despre:
economii