MENIU

Judecătoarea Elena Turcu cere CSM să fie eliberată din funcţia de conducere

Foto: sock.ro

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) analizează în şedinţa de astăzi cererea de eliberare din funcţia de conducere a judecătoarei Elena Turcu de la Tribunalul Dâmboviţa, acuzată de conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice.

Judecătoarea deţine în prezent funcţia de preşedinte al Secţiei penale a Tribunalului Dâmboviţa.

Elena Turcu este încă judecător, figurând şi pe lista avocaţilor incompatibili a Baroului Dâmboviţa, din cauză că eliberarea sa din funcţia de magistrat nu s-a materializat, dosarul său fiind restituit CSM, pentru reverificarea condiţiilor de pensionare, a precizat Tribunalului Dâmboviţa la începutul lunii februarie.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în data de 17 decembrie 2008, să înainteze preşedintelui României propunerea de eliberare din funcţie, prin pensionare, a judecătoarei Elena Turcu, de la Tribunalul Dâmboviţa, începând cu data de 1 ianuarie 2009. Drept urmare, judecătoarea, care figura pe lista avocaţilor incompatibili din Baroul Dâmboviţa, a solicitat, în data de 5 ianuarie 2009, înscrierea în tabloul avocaţilor definitivi, precizează Tribunalul Dâmboviţa într-un comunicat.

"La data de 2 februarie 2009, la acest Barou s-a înregistrat cererea doamnei Turcu Elena de a se dispune includerea sa în tabloul avocaţilor incompatibili, motivat de faptul că se află în imposibilitatea desfăşurării activităţii de avocat, datorită interdicţiei impuse de calitatea de judecător, ca urmare a faptului că eliberarea din funcţie nu s-a materializat, dosarul său fiind restituit CSM-ului pentru reverificarea condiţiilor de pensionare", se arată în comunicatul remis NewsIn.

Tribunalul Dâmboviţa a precizat că Elena Turcu nu a desfăşurat activităţi specifice profesiei de avocat.

Precizările instanţei vin după unele informaţii, potrivit cărora Elena Turcu ar exercita concomitent profesiile de judecător şi avocat.

Plenul CSM a înaintat preşedintelui României propunerea de eliberare din funcţie a Elenei Turcu, dar propunerea a fost restituită Consiliului

Preşedinţia a restituit CSM cererea de pensionare a Elenei Turcu, de la Tribunalul Dâmboviţa, pe motiv că magistratul nu ar îndeplini toate condiţiile de pensionare, a declarat, pe 29 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Consiliului, Cecilia Morariu.

Astfel, solicitarea de pensionare va fi reanalizată.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a luat act, în şedinţa de pe 12 decembrie 2008, de cererea de pensionare a judecătoarei Elena Turcu, preşedintele Secţiei penale a Tribunalului Dâmboviţa, magistrat acuzat că ar fi condus un autovehicol sub influenţa băuturilor alcoolice.

CSM a fost de acord cu pensionarea judecătoarei, pe motiv că are vechime de peste 20 de ani. Decretul de pensionare trebuie semnat de şeful statului.

Trei poliţişti au anchetat-o, în anul 2007, pe Elena Turcu, pe motiv că aceasta ar fi fost surprinsă sub influenţa băuturilor alcoolice după ce a produs un accident rutier. Cei trei au fost daţi în judecată de aceasta pe motiv de reţinere abuzivă, cercetare abuzivă şi abuz în serviciu.

Mai multe articole despre:
proces CSM preşedinţie pensionare funcţie Elena Turcu