MENIU

Johannis: Actualul guvern va rămâne până după alegeri

Foto: NewsIn
Johannis: Salut această noutate în politica parlamentară

Primarul Sibiului Klaus Johannis a mulţumit miercuri pentru aprecierile pozitive la adresa lui făcute de liderii partidelor care îl susţin.

"Mulţumesc pentru aprecierile pozitive la adresa mea din partea domnilor preşedinţi Mircea Geoană, Crin Antonescu, Marko Bela şi a liderului grupului minorităţilor naţionale, domnul Varujan Pambuccian şi pentru susţinerea mea de către noua majoritatea din Parlament prin vot deschis. Salut această noutate în politica parlamentară: adoptarea unei declaraţii politice prin vpotul Camerelor reunite", a declarat Johannis.

Johannis a mai spus că demersul de miercuri dovedeşte că Parlamentul s-a transformat "dintr-un actor reactiv, într-un actor proactiv de pe scena politică românească".

El a apreciat că Guvernul actual va rămâne până după alegerile prezidenţiale, iar după alegeri situaţia va trebui reevaluată. "Eu cred că vom avea un guvern demisionar (demis, n.r.)  până după alegeri. Ce va fi după alegerile prezidenţiale vom vedea", a spus Klaus Johannis.

Johannis a suţinut că în primul tur al alegerilor prezidenţiale nu va sprijini niciun candidat."În primul tur al alegerilor nu voi sprijini pe nimeni, dar putem discuta în turul doi", a spus el.

Legat de faptul că preşedintele nu-l vrea ca prim-ministru în ciuda susţinerii parlamentare pe care o are, Johannis a spus că, în opinia sa, Traian Băsescu încearcă astfel "să-şi maximizeze rezultatele la alegeri". În ceea ce priveşte afirmaţia şefului statului că soarta lui Klaus Johannis a fost decisă la Grivco, de către Geoană, Iliescu şi Voiculescu, primarul Sibiului a afirmat: "Susţinerea mea este una instituţională şi nu a unor persoane. Faptul că există anumite persoane în partide nu e problema mea. Eu am sprijinul partidelor".

Klaus Johannis a recunoscut că şansele lui să fie numit premier înainte de alegeri sunt mult mai mici decât înainte ca preşedintele să-l propună pe Lucian Croitoru. "Vor continua discuţiile cu liderii politici care mă susţin pentru a pune la punct unele detalii, dar nu este momentul să discutăm despre componenţa guvernului acum", a mai spus Johannis. El a mai susţinut că, cu cât sunt mai multe atacuri la adresa sa, "cu atât este mai mare teama adversarilor" şi că nu este exclus ca în această perioadă să mai apară dosare pe numele său.

În ceea ce priveşte criza politică, Johannis a spus că nu este relevant cine este mai vinovat pentru situaţia actuală, ci important este să se găsească o soluţie. "Nu sunt îngrijorat chiar deloc în ceea ce priveşte evoluţia democraţiei din România pentru că tot ceea ce se întâmplă acum este în termenii Constituţiei. Soluţiile vor apărea chiar dacă noi am vrea ca ele să apară mai repede şi cred că s-a creat o falsă impresie că suntem sub presiunea minutelor sau orelor", a precizat primarul Sibiului.

Declaraţia de susţinere a primarului Klaus Johannis ca premier, propusă de opoziţie, a fost adoptată, miercuri, cu 252 de voturi pentru şi două împotrivă. Parlamentarii PDL nu au participat la şedinţă.

Mai multe articole despre:
parlament Traian Băsescu Sibiu Klaus Johannis