MENIU

Jean Sarkozy nu va mai încerca să obţină preşedinţia EPAD

Foto: Realitatea Tv

Jean Sarkozy, mezinul preşedintelui francez, a anunţat că renunţă la candidatura pentru preşedinţia consiliului de administraţie al cartierului parizian de afaceri La Defense. Subiectul a stârnit o vie polemică în Franţa, după ce, în urmă cu aproape două săptămâni, tânărul de numai 23 de ani a fost propus pentru această funcţie chiar de tatăl său.

Poreclit "prinţul Jean", fiul liderului de la Elysee, intenţionează să obţină totuşi un post de simplu membru în consiliul de administraţie al cartierului de afaceri.

"Dacă voi fi ales nu voi încerca să obţin şi preşedinţia acestei instituţii publice. Am ascultat mult, m-am gândit mult şi nu vreau o victorie care să poarte povara atâtor suspiciuni", a declarat Jean Sarkozy.

Decizia se bucură şi de sprijinul lui Nicolas Sarkozy, acuzat de nepotism şi chiar abuz de putere. Preşedintele francez s-a lovit de o atitudine ostilă atât din partea adversarilor politici şi a opiniei publice cât şi din partea colegilor de la putere, atunci când şi-a promovat fiul.

Politicieni, oameni de afaceri şi francezi de rând îl consideră pe Jean Sarkozy, încă student, mult prea tânăr pentru un post cu atât de multă responsabilitate. Subiectul a stârnit chiar şi proteste la Paris. Demonstranţii şi-au luat cu ei câte o banană reproşându-i liderului de la Elysee că vrea să transforme Franţa într-o republică bananieră.

Cartierul La Defense, cel mai mare centru de afaceri al Europei, are peste 150.000 de angajaţi şi furnizează 10% din produsul intern brut al Franţei