MENIU

Jacques Chirac vorbeşte despre modele, dar şi despre adversari politici, în prima parte a memoriilor sale

Foto: lexpress.fr

"Fiecare pas trebuie să fie un scop" este titlul primului volum al memoriilor fostului preşedinte francez Jaques Chirac. Nimeni nu se îndoieşte de faptul că publicarea cărţii are un obiectiv anume, la doar câteva zile după ce Chirac a fost pus sub cercetare pentru abuz de încredere şi deturnare de fonduri publice, în calitate de primar al Parisului, scrie Le Monde.

Despre succesorul lui, Nicolas Sarkozy, Chiarc nu scrie prea multe. Sarkozy a fost cel care, în perioada în care era Ministru al Bugetului, a oferit  justiţiei elementele care au permis deschiderea anchetei privitoare la afacerile primăriei din Paris, iar în 1995, în momentul alegerilor prezidenţiale, l-a părăsit pe Chirac pentru a trece în tabăra lui Edouard Balladur, contracandidatul la fotoliul de preşedinte.

Chirac nu are însă reţineri în a-l lăuda pe succesorul lui De Gaulle, George Pompidou, care i-a fost un exemplu în carieră. Şi despre Francois Mitterand Chirac vorbeşte cu admiraţie:"Nu ignor complexitatea personajului, nici umbrele care au mai fost asupra carierei sale, dar am descoperit, pe parcursul întrevederilor noastre, o fineţe a judecăţii şi o tactică rar întânite în lumea politică. Dragostea lui pentru Franţa era mai presus de tot". Chirac mai spune despre Mitterand şi că, urmărindu-i unele prestaţii pe scena politică, îl privea ca pe un artist.

Nu cu aceeşi admiraţie vorbeşte însă despre alţi oameni politici francezi. Relaţia tensionată cu Valery Giscard d Estaing este descrisă cu umor: "Am înţeles că, pe scara lui de valori, era el, sus de tot, apoi nimic... iar eu eram mult mai jos". 

Nici trădarea lui Edouard Balladur nu a fost iertată: "Aveam încredere în Edouard Balldur", a spus Chirac, subliniind acordul politic dintre ei. "Nu o să am niciodată o exlicaţie de la bărbat la bărbat cu el", a mărturisit fostul preşedinte, adăugând că nici nu a căutat vreodată o explicaţie.

Primul volum se opreşte însă în 1995, atunci când Chirac a devenit preşedinte. Se pare că al doilea volum, care va apărea în 2011, va conţine informaţii mai spumoase.