MENIU

Jack Kemp, fost congresmen republican şi jucător celebru de fotbal, a încetat din viaţă

Foto: abcnews.com

Jack Kemp, jucător de fotbal american devenit congresmen, secretar de cabinet şi candidat republican la vicepreşedinţie, a murit sâmbătă la vârsta de 73 de ani, transmite Reuters.

Kemp a murit de cancer la domiciliul său din Bethesda, Maryland, potrivit cotidianului american New York Times, care îl cita pe fiul acestuia, Jimmy Kemp. El a reprezentat timp de 18 ani oraşul Buffalo în Congresul american, după ce a fost o vedetă a fotbalului american la echipa Buffalo Bills. În Camera Reprezentanţilor, el a luptat pentru reducerea taxelor, liberalizarea pieţei, creşterea economică şi o întoarcere etalon aur.
Kemp a participat, fără succes însă, la alegerile primare din 1988 şi la funcţia de vicepreşedinte, alături de Bob Doyle, la scrutinul din 1996.

El a fost secretarul pentru locuinţe şi dezvoltare în timpul preşedintelui George H. W. Bush.

Senatorul republican Mitch McConnell a spus despre Kemp că a "luptat pentru principiile pieţei libere care au îmbunătăţit vieţile a milioane de americani şi au dus la înflorirea spiritului antreprenorial de care" toţi americanii beneficiază astăzi. "Jack a fost o voce de marcă în favoarea unei apărări naţionale puternice, a drepturilor civile şi a oricăror altor politici care ar fi acordat putere oamenilor", a adăugat McConnel într-o declaraţie de sâmbătă seara.

Kemp s-a folosit de muşchii săi să ridice nivelul fotbalului profesionist şi de creierul său pentru a promova, ca politician, creşterea economică.

Un jucător puternic în perioada în care era fundaş al echipelor Buffalo Bills şi San Diego Chargers în anii '60, ar putea fi considerat drept un ideolog perseverent care a promovat creşterea economică şi politicile de reducere a taxelor în calitate de congresmen în anii '70 şi '80.

Kemp a fost o alegere surprinzătoare pentru Dole, senator de Kansas, când acesta l-a ales să reprezinte alături de el Partidul Republican la alegerile prezidenţiale din 1996. Cei doi nu erau foarte apropiaţi şi au avut numeroase dispute politice. Dole susţinea un buget echilibrat, opunându-se reducerii taxelor, în timp ce Kemp vedea în aceasta un obiectiv indispensabil pentru creşterea economică. Totuşi, Dole şi-a schimbat poziţia, promiţând o reducere cu 15% a taxelor în timpul campaniei prezidenţiale, unde contracandidatul său republican era Bill Clinton.

Kemp, care s-a născut în California, a câştigat campionatul AFL cu Buffalo Bills în 1964 şi 1965. El a fost votat cel mai valoros jucător al ligii americane de fotbal în 1965 şi a deţinut recordul AFL pentru cele mai multe pase încercate, cele mai multe pase încheiate şi cea mai mare distanţă a unei pase. El s-a retras în 1969, iar ulterior AFL a fuzionat cu National Football League.

Kemp a profitat de celebritatea sa ca sportiv pentru a-şi construi o carieră în Congres, unde unul dintre cele mai mari succese repurtate a fost adoptarea reformei de Kemp-Roth de Reducere Fiscală în anii '80, prima dintre cele două mari reduceri de taxe din timpul mandatului preşedintelui Ronald Reagan.

Ca secretar pentru locuinţe între anii 1989 şi 1993, Kemp a fost un promotor al dezvoltării zonelor economice în regiunile urbane şi stabilirea unei economii în oraşe pentru familiile cu venituri mici. El spunea că afinitatea cu grupurile minoritare a fost rezultatul vieţii sale de atlet.

Kemp a colbaorat la înfiinţarea grupului de lobby Empower America ce promovează piaţa liberă. După ce Dole a pierdut alegerile din 1996, Kemp a fost codirector al Empower America, a scris cărţi şi a susţinut discursuri.

Mai multe articole despre:
deces politician fotbal american