MENIU

Iustin Covei, fiul unui judecător craiovean, reţinut în urma unor descinderi ale DIICOT

Foto: totcedoresti.ro
Procurorii au descoperit trei reţele de falsificatori de carduri. Percheziţiile au început la Craiova, unde s-ar afla capii grupării.
Iustin Covei le-a spus jurnaliştilor strânşi în faţa locuinţei că procurori "au descoperit un laborator de prăjituri" în timpul percheziţiilor

Procurorii de la combaterea crimei organizate au efecutat, joi, percheziţii simultane în 30 de locuinţe din Bucureşti, Craiova, Constanţa şi Cluj. Acţiunea a început joi dimineaţă, la Craiova, unde se pare că locuiau capii grupării. Iustin Covei, fiul unui judecător la Curtea de Apel Craiova, bănuit că ar fi implicat într-una din aceste reţele de falsificatori de carduri, a fost reţinut.

Procurorii au descoperit trei reţele de falsificatori de carduri. Membrii acestor reţele falsificau şi fabricau dispozitive de citire de carduri şi de informaţii de pe carduri. Acestea erau montate pe ATM-uri din ţări din Orientul Îndepărtat precum Iordania şi Tunisia. După ce erau obţinute informaţii despre carduri, acestea erau clonate în România, urmând ca, ulterior, alţi membri ai reţeleor să scoată bani de pe aceste carduri.

Prejudiciul este enorm, anchetatorii estimând sume de mai multe zeci de milioane de euro.

Procurorii DIICOT au percheziţionat joi dimineaţă şi locuinţa familiei judecătorului Marin Covei. Se pare că fiul acestuia, Iustin Covei, ar fi implicat într-una din reţelele de falsificatori. Din primele informaţii, se pare că aici ar exista un laborator de falsificare de carduri.

În jurul orei 10.40, în dimineaţa zilei de joi, Iustin Covei a fost reţinut. Întrebat dacă anchetatorii au găsit ceva în casă, Iustin Covei le-a spus jurnaliştilor strânşi în faţa locuinţei că "au descoperit un laborator de prăjituri". Iustin Covei şi alţi suspecţi au fost aduşi în Bucureşti, pentru audieri.

Operaţiunea de amploare a ofiţerilor DIICOT s-a extins şi în Constanţa, unde procurorii au reţinut o persoană, suspectă că face parte din reţeaua de falsificatori de carduri. 

Iustin Covei a fost implicat în numeroase scandaluri. A avut câteva dosare penale, înainte de a împlini 18 ani, pentru conducere fără permis şi pentru mai multe accidente rutiere.

Percheziţiile de joi au făcut parte parte dintr-o acţiune mai amplă de anihilare a reţelelor de falsificatori de carduri. Două astfel de grupări au fost deja decapitate. Una dintre ele a lăsat fără bani sute de italieni, iar a doua a păgubit sute de bucureşteni.

Aproape un milion şi jumătate de lei au dispărut de pe cardurile a peste 400 de bucureşteni. Reţeaua avea cartierul general la Râmnicu-Vâlcea. Sistemul de operare era aproape banal: deasupra bancomantelor erau montate camere de supraveghere cu ajutorul cărora erau citite PIN-urile, iar apoi erau clonate cardurile. Pentru a fi mai siguri, hoţii preferau să retragă banii de la bancomate din zone retrase sau chiar de la ţară.