MENIU

Iuşcenko şi Kaczynski fac un gest de reconciliere istorică

Foto: ruvr.ru

Preşedinţii ucrainean Viktor Iuşcenko şi polonez Lech Kaczynski au făcut sâmbătă un gest de reconciliere istorică, marcând împreună 65 de ani de la masacrul nazist dintr-un sat polonez, relatează AFP.

Cei doi şefi de stat au depus coroane de flori la un monument al victimelor masacrului şi s-au rugat împreună pentru cei câteva sute de locuitori polonezi ai satului Huta Peniatska, situat în prezent vestul Ucrainei, masacraţi în 28 februarie 1944.

Potrivit polonezilor, satul a fost ars de divizia SS Galicia, formată din ucraineni. Istoricii ucraineni afirmă însă că masacrul a fost comis de germani.

"Poporul ucrainean, ca şi poporul polonez, înţeleg şi comemorează trecutul nostru comun, paginile trageice ale istoriei noastre, cele ale regimurilor nazist şi stalinist", a declarat Iuşcenko în cadrul ceremoniei. "Astăzi avem un obiectiv comun, prezentul nostru comun european", a continuat el.

La rândul său, preşedintele Kaczynski a subliniat că prezenţa ambilor şefi de stat la locul dramei marchează "un nou pas" spre reconcilierea dintre cele două popoare.

În mai 2006, Kaczynski şi Iuşcenko s-au recules la mormintele a 366 de ucraineni ucişi în 1945 de membrii rezistenţei poloneze la Pawlokoma (sud-est Poloniei).

Masacrele reciproce dintre polonezi şi ucraineni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au provocat moartea a câteva zeci de mii de persoane de ambele părţi.