MENIU

Iuşcenko anunţă că Ucraina va restabili o prezenţă militară în regiunea Dunării

Foto: ziarultricolorul.ro

Ucraina vrea să-şi reînnoiască prezenţa militară în regiunea Dunării, concomitent cu o consolidare sporită a activităţii economice în această zonă, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko, potrivit presei ucrainene.

Potrivit agenţiei LIGA, preşedintele ucrainean, care a anunţat că va candida pentru un nou mandat, a spus că "a fost luată decizia de dislocare a unor subdivizii militare în acele locuri în care s-au mai aflat". Decizia, a precizat preşedintele, a fost luată în Consiliul Naţional pentru Securitate şi Apărare.

"Aceasta nu este o prezenţă (militară - n.r.) nouă, ci este reînnoirea a ceea ce am avut acolo acum cinci sau şase ani", a atras atenţia preşedintele Iuşcenko.

Şeful statului ucrainean, aflat într-o puternică scădere de popularitate, a mai declarat că dezvoltarea regiunii Deltei Dunării reprezintă un interes naţional al Ucrainei, potrivit agenţiei UNIAN. Reluarea activităţii economice în această regiune constituie una din bazele politicii naţionale ucrainene, a subliniat el. "Astfel dorim să arătăm celor care trăiesc în regiunea Dunării că politica de stat a Ucrainei prevede dezvoltarea economică şi socială în această regiune ", a declarat Viktor Iuşcenko.

Preşedintele ucrainean a reamintit că în timpul ultimei vizite în România a propus preşedintelui Traian Băsescu înfiinţarea unei comisii mixte în vederea utilizării a regiunii comune a Deltei Dunării.

Iuşcenko susţine, pe de altă parte, că în ultimele trei luni au fost ridicate toate avertizările ecologice internaţionale privind utilizarea Deltei Dunării, în condiţiile în care România şi mai multe organizaţii internaţionale critică Ucraina pentru construirea canalului Bîstroe. Iuşcenko a reafirmat miercuri că "Ucraina nu a desfăşurat niciun fel de lucrări în rezervaţia naturală a Dunării", subliniind că toate lucrările au avut loc în acvatoriul Mării Negre care nu se raportează la zonele de rezervaţie.

Citeşte şi: Este bine că Ucraina pune în mod transparent baze militare pe Dunăre, susţine Iulian Fota

Mai multe articole despre:
Ucraina Viktor Iuşcenko