MENIU

Italia impune închisoarea pe viaţă pentru violuri asupra minorilor, printr-un decret adoptat de Guvern

foto: messagero.it

Consiliul de miniştri din Italia a aprobat în unanimitate ordonanţa referitoare la infracţiunile sexuale. Actul normativ prevede înăsprirea pedepselor pentru viol.

Ordonanţa propusă de ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, prevede închisoarea pe viaţă  în cazul în care fapta este finalizată cu omucidere. Prin aceeaşi ordonanţă este introdus un delictul de hărţuire sexuală, pedepsit cu închisoare de la şase luni la patru ani.

Decretul aprobat de Cabinetul italian mai impune o sentinţă obligatorie de închisoare pe viaţă pentru violurile asupra minorilor, precum şi accelerarea proceselor pentru persoanele surprinse în timp ce comiteau un viol.

Prevederile intră în vigoare imediat, dar trebuie aprobate de ambele camere ale Parlamentului în 20 de zile. Decretul de lege intitulat "Măsuri urgente în materie de siguranţă publică şi de combatere a violenţei sexuale" conţine 13 articole şi a fost supus atenţiei Consiliului de Miniştri după cinci zile de consultări intense, în urma valului de violuri care a cuprins Peninsula în ultimele săptămâni.

Textul cuprinde două puncte ce au generat o polemică aprinsă în Peninsulă, ambele promovate intens de ministrul de interne Roberto Maroni. Unul dintre ele se referă la înfiinţarea unor patrule civile neînarmate, care să alerteze forţele de ordine în cazul în care observă vreun incident. Cealaltă prevedere controversată se referă la prelungirea perioadei reţinerii imigranţilor ilegali în centrele de identificare şi expulzare.

Între timp, unul dintre cei doi români acuzaţi că au violat o adolescentă de 14 ani îşi neagă vinovăţia.

Mai multe articole despre:
Italia viol ordonanţă