MENIU

Italia a organizat vineri funeralii naţionale pentru victime - VEZI VIDEO

Foto: RTV
Un pompier a filmat cu telefonul mobil salvarea unuia dintre primii supravieţuitori
Ceremonia de comemorare a victimelor cutremurului din oraşul Aquila, Italia

Funeralii naţionale în Italia pentru cele 287 de victime ale cutremurelor care au zguduit ţara în ultimele zile. Sicriele au fost depuse în curtea şcolii de ofiţeri a poliţiei financiare, clădire care a rezistat seismului din oraşul Aquila. În oraş a avut loc o slujbă în memoria celor care şi-au pierdut vieţile.

Numai 150 de sicrie sunt expuse, pentru că multe dintre corpurile neînsufleţite au fost deja predate familiilor, pentru funeralii private.

Printre victime se află şi cinci români, ale căror trupuri neînsufleţite sunt în curs de repatriere. Vezi AICI numele românilor decedaţi

Slujba religioasă a fost oficiată de numărul doi de la Vatican, cardinalul Tarcisio Bertone.

Preşedintele Giorgio Napolitano, premierul Silvio Berlusconi şi preşedinţii celor două Camere au fost la ceremonie.

Magazinele au fost închise în timpul ceremoniei, iar steagurile Italiei şi UE de la clădirile publice din ţară au fost coborâte în bernă.

Vaticanul a acceptat ca funeraliile să aibă loc în Vinerea Mare, zi de doliu pentru Biserică, în care este comemorată crucificarea lui Hristos.

O slujbă particulară va fi organizată mai târziu, pentru cele şase victime musulmane. 

Bilanţul victimelor cutremurului a ajuns la 287 de morţi şi 1.500 de răniţi.

Echipele de intervenţie caută în continuare sub dărâmături

Un pompier a filmat scoaterea unei femei de sub ruine, la câteva ore după cutremur. Imaginile au fost difuzate de o televiziune din Italia.

La câteva ore de la cutremurul produs în Aquila, în zona Abruzzo, salvatorii au găsit sub dărâmătuiri unul dintre primii supravieţutori.

Operaţiunile de salvare continuă până duminică, însă şansele de a mai găsi pe cineva în viaţă scad de la oră la oră. Mai multe replici s-au produs în urma cutremurului.

Autorităţile le-au pus la dispoziţie 3.000 de corturi celor 17.000 de sinistraţi, însă mulţi dorm în maşini.

Sunt însă şi oameni care încearcă să scoată profit din această tragedie.

De exemplu, un român a fost arestat, pentru că poliţiştii i-au găsit în maşină electrocasnice furate din casele distruse de cutremur, iar mai mulţi italieni le-au vândut carne sinistraţilor cu 80 de euro kilogramul.

Mai multe articole despre:
cutremur Italia sinistraţi victime