MENIU

Isărescu: \"Este esenţial ca acum să fie respectată neutralitatea BNR!\"

Foto: clujon.ro

Bancherii s-au întâlnit şi cu reprezentanţii fondurilor de garantare şi ai Ministerului pentru IMM-uri pentru a discuta asupra accesului la fondurile europene.

În situaţia actuală, este esenţial să fie respectată neutralitatea băncii centrale, care nu mai poate finanţa în mod direct deficitul bugetar al României cu niciun leu, a spus guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.

Guvernatorul băncii centrale a subliniat că în ultima parte a anului trecut România a avut un supradeficit bugetar de peste 3% din PIB, iar finanţarea lui nu ar fi fost posibilă dacă nu ar fi existat o bună conlucrare între Banca Naţională a României (BNR), anumite bănci comerciale şi trezoreria statului.

"Scăderea rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei, decisă de BNR în octombrie 2008, a fost o greşeală, iar banca centrală a vândut ulterior valută pentru a drena lichiditatea din piaţă", a adăugat guvernatorul.

"Eu am votat atunci în favoarea reducerii rezervelor minime, dar a fost o greşeală. Măsura părea cea mai normală în condiţiile de neîncredere şi dezbateri politice, dar situaţia creată ulterior în piaţă nu a putut fi rezolvată decât prin vânzarea de valută", a adăugat Isărescu.

Analiştii au suspectat, în repetate rânduri, intervenţia indirectă a BNR în piaţa valutară, pentru a limita deprecierea monedei naţionale.

"Vânzarea de valută a fost singura soluţie rezonabilă pentru a ieşi din impas. Unii analişti au observat în mod corect aceste mişcări, care s-au reflectat în scăderea rezervei valutare", a mai spus guvernatorul.

Pledând pentru formarea unei pieţe a titlurilor de stat, Isărescu a explicat că o pondere importantă a titlurilor de stat în bilanţul băncilor îmbunătăţeşte şi solvabilitatea instituţiilor de credit.

Facilitatea de credit poate fi accesată de băncile comerciale, care pot garanta cu titluri de stat pentru a se împrumuta pe termen scurt (overnight), la o dobândă stabilită, în prezent, la 14%.


 

Mai multe articole despre:
BNR bancheri titluri de stat Mugur Isărescu