MENIU

Isărescu: Dacă mai spune cineva că este lipsă de lichiditate în România, chiar să nu credeţi

Foto: NewsIn

Dacă mai spune cineva că este lipsă de lichiditate pe piaţa din România, "chiar să nu credeţi", a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, amintind că excesul de lichiditate s-a diminuat din ultima parte a anului trecut.

"Până în primăvara anului trecut ne-am confruntat cu un exces masiv de lichiditate, având probleme cu sterilizarea", a spus Isărescu.

Şeful băncii centrale a amintit de "atacul asupra leului" din octombrie, când pe piaţa interbancară dobânzile au urcat foarte mult.

"Noi am intervenit atunci pentru a apăra moneda naţională, care este un element esenţial de încredere. Multe bănci au spus atunci că le-am luat leii, că banca centrală a creat foame de lei în piaţă. Aceleaşi bănci au apărut astăzi pe prima pagină a ziarelor, spunând că au exces de lichiditate", a afirmat Isărescu.

Guvernatorul a completat spunând că "dacă mai spune cineva că este lipsă de lichiditate, chiar să nu credeţi".

"În octombrie 2008, unele prognoze pentru cursul de schimb erau că ajunge la 4,2 lei/euro, dar nu 4,2 era în mintea lor. Acest nivel era doar o etapă, următoarele erau 4,5 sau 4,7 lei/euro. Când frâiele sunt scăpate, nimic nu este suficient", a mai spus Isărescu.

Mai multe articole despre:
BNR Mugur Isărescu lichidităţi