MENIU

Irlandezii s-au pronunţat din nou vineri asupra Tratatului de la Lisabona

Foto: Realitatea TV

Viitoarea arhitectură politică a Uniunii Europene a fost decisă vineri de irlandezi, care s-au pronunţat pentru a doua oară cu privire la soarta Tratatului de la Lisabona. Anul trecut, Irlanda a spus nu tratatului, iar încă un vot negativ ar însemna renunţarea pentru totdeauna la acest proiect.

Birourile de vot s-au deschis vineri în Irlanda la ora 07:00 (09:00, ora României) pentru referendumul ce va decide soarta Tratatului de la Lisabona, relatează AFP. Birourile de vot s-au închis la ora 22:00 (00:00, ora României).

Potrivit unui sondaj publicat recent de cotidianul Irish Times, aproximativ 48% dintre irlandezi ar fi votat în favoarea tratatului, 33% ar fi votat împotrivă, în timp ce 29% aeru indecişi. În iunie 2008, peste 53% dintre votanţi au spus nu şi doar 46% au spus da.

Se pare că unul dintre motivele determinante care i-a făcut pe irlandezi să îşi schimbe părerea a fost criza economică. Irlanda e prima ţară din zona euro care a intrat anul trecut în recesiune. Pentru a salva băncile irlandeze de la faliment, Banca Centrală Europeană le-a oferit un ajutor de 120 de miliarde de euro. Tratatul de la Lisabona e menit să simplifice procesul decizional în cadrul Uniunii Europene.

Mai multe articole despre:
vot Lisabona tratat Irlanda irlandezi