MENIU

Iranul ar putea rămâne fără uraniu

Foto: arabamericannews.com

Iranul ar putea să rămână fără concentrat de uraniu, cunoscut ca "yellow cake", ceea ce i-ar compromite ambiţiile proclamate de înfiinţare a unei industrii nucleare civile, potrivit unui nou studiu.

Potrivit raportului întocmit de Institute for Science and International Security, "actuala penurie de minereu de uraniu demonstrează o contradicţie fundamentală între intenţiile statului iranian - o filieră nucleară civilă, alimentată cu combustibil iranian - şi capacităţile sale".

"Dacă obiectivul Iranului este să dispună de o posibilitate teoretică de a se echipa cu un arsenal nuclear, va avea nevoie într-o zi să investească în amenajarea capacităţilor industriei sale de minereu", potrivit studiului.

Autorii studiului s-au bazat pe un raport din noiembrie 2008 al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, ce spunea că Iranul a consumat aproape trei sferturi din cele 600 de tone de concentrat de uraniu achiziţionate de Teheran în anii '70 de la Africa de Sud. În plus, niciuna dintre cele două mine de uraniu iraniene nu par să aibă capacitatea de a furniza combustibil nici măcar pentru un reactor.

Mai multe articole despre:
Iran Raport uraniu