MENIU

Ionuţ Bazac se oferă voluntar pentru testarea vaccinului pandemic produs de Cantacuzino

Foto: examiner.com

Fostul ministru al Sănătăţii a anunţat că se oferă voluntar pentru testarea vaccinului pandemic produs de Cantacuzino, convins fiind că zvonurile potrivit cărora acesta nu ar fi eficient provin de la unii producători internaţionali.

Legat de demisia lui Streinu-Cercel, Bazac a declarat că "Streinu-Cercel este cel mai bun specialist în boli infecţioase din România. Nu ar fi trebuit să ia decizia de a demisiona".

Fostul ministru PSD al Sănătăţii a justificat faptul că România nu a comandat vaccin pandemic în perioada mandatului lui, spunând că, pe atunci, recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii nu indicau gravitatea de acum a bolii, când au apărut cazuri de contaminare şi la copii de şase luni.

În ceea ce priveşte măsurile luate de Ministerul Sănăţii, Bazac apreciază că ceea ce lipseşte este o metodologie de vaccinare, dar şi planurile sectoriale de pandemie.

Pe 29 octombrie, Ionuţ Bazac a acuzat autorităţile că nu iau măsurile necesare pentru combaterea noii gripe, nerespectându-se astfel Planul Naţional de combatere a pandemiei, aprobat de Guvern.

În luna august, OMS a anunţat că  25 laboratoare lucrează la producerea unui vaccin, printre care Sanofi-Pasteur, liderul mondial în domeniu, britanicul GlaxoSmithKline (GSK), elveţianul Novartis, americanul Baxter. Laboratoare naţionale lucrează de asemenea în China - 11 - Brazilia şi România.

Potrivit OMS, toate marile laboratoare ar putea produce în cel mai bun caz circa 94 de milioane de doze pe săptămână.

Franţa, cu 64 milioane de locuitori, a comandat încă de atunci 94 milioane de doze, cu o rezervare de 36 milioane de doze. SUA au comandat 195 milioane, Spania 37 milioane. Mexicul a solicitat un împrumut de 400 milioane de dolari de la Banca Mondială pentru a cumpăra 20 de milioane de doze, pentru o populaţie de 107 milioane.
La începutul lunii august, GSK anunţa că a primit comandă de 291 milioane de doze de vaccin la nivel mondial. Guvernul britanic a comandat 60 de milioane de doze, Franţa 50 de milioane de doze la GSK, alte 24 de milioane la Novartis şi 56 de milioane grupului francez Sanofi-Aventis.

Pe 29 august, secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel aprecia că România are şanse mici să achiziţioneze de pe piaţa internaţională dozele de vaccin pandemic de care are nevoie urgent, pentru că a fost "arvunit din vară de către toţi cei care au dorit să şi-l cumpere, e foarte greu să-l găsim".