MENIU

Ion Bazac: România ar putea fi atinsă de o eventuală pandemie de gripă A (H1N1) în valuri de câte opt săptămâni

Foto: NewsIn
BAZAC: Instituţiile publice trebuie să asigure serviciile de bază

Un eventual val de pandemie al gripei porcine ar puta dura opt săptămâni în România, cu vârful în săptămâna a patra, când se va putea înregistra un absenteism puternic în instituţii. Declaraţia aparţine ministrului Sănătăţii, care a precizat că, deşi în ţară nu a pătruns virusul gripei porcine, şi România trebuie să întocmească un plan de pandemie.

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a prezentat, în cadrul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, măsurile luate de Ministerul Sănătăţii în ultima perioadă în legătură cu acţiunile de supraveghere a stării de sănătate a călătorilor dinspre şi înspre zonele de risc cunoscute, cu echipe medicale în punctele de frontieră.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că până astăzi, în România nu există niciun caz diagnosticat cu infecţie cu virusul A (H1N1) şi niciunul suspectat.

În ceea ce priveşte măsurile luate de minister pentru informarea publicului, Bazac a afirmat că Poşta Română va distribui gratuit oamenilor scrisoarea informativă, ce are un text similar în toate ţările UE.

România ar putea fi atinsă de o eventuală pandemie de gripă A (H1N1) în valuri de câte opt săptămâni, cu vârful în săptămâna a patra, când ar urma să se înregistreze un absenteism ridicat de la locurile de muncă, a declarat ministrul Sănătăţii.

"În perioada critică, instituţiile statului trebuie să se asigure că populaţia are asigurate serviciile de bază necesare, care nu pot fi întrerupte: apă, electricitate, salvare, poliţie etc.(...) În maximum 30 de zile, instituţiile trebuie să prezinte măsurile luate în acest sens, care vor face parte din planul naţional în caz de pandemie", a precizat Bazac.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, a precizat, la rândul său, că se urmăreşte asigurarea funcţionării comunicaţiilor şi a instituţiilor statului, inclusiv a celor care funcţionează, constant, la foc continuu. Nica a anunţat că au fost luate decizii pentru ca o eventuală pandemie de gripă porcină să nu constituie o problemă pentru România. Citeşte mai mult

"Suntem pregătiţi în orice moment dacă va apărea cazul 0. Avem institutul Matei Balş, ca punct de referinţă epidemiologic.. Există un sistem de alertă foarte bine pus la punct. Indiferent unde ar apărea cazul, suntem pregătiţi să transportăm pacientul în condiţii de extremă izolare până la institutul Matei Balş", a precizat Bazac.

În afară de Mexic şi SUA, ţările deja cunoscute, au fost adăugate China şi anumite ţări din UE în care deja s-au demonstrat transmiteri secundare ale infecţiei respiratorii.